apo nak dikato

Posts Tagged ‘debat

Assalamualaikum, sekadar ingin berkongsi sebuah kisah benar yang terjadi dalam sebuah laman forum komuniti. Saya tidak menyatakan nama sebenar individu yang terlibat kerana bukan niat saya untuk menjatuhkan maruah individu tersebut. Sebaliknya sekadar hendak mengambil pengajaran daripadanya. Semoga sikap kita tidak menjadi fitnah kepada para daie dan juga ajaran Islam itu sendiri. Ameen.

Kisahnya begini…

Segalanya bermula apabila seorang insan (selepas ini bergelar ‘A’) membuka sebuah thread berkenaan pandangan seorang ulama muktabar mengenai pembahasan Negara Islam.  Seorang fulan (selepas ini bergelar ‘B’) dengan penuh keyakinan mengatakan bahawa pembahagian Darul Islam merupakan ciptaan penjajah yang cuba memisahkan umat Islam. Selanjutnya B mengatakan, “Adapun konsep Islam yang sebenar, bumi ini tidak ada garis sempadan yang dilukis bagi memisahkan antara negara, state dan Dar.”

Si A menjawab kembali dengan membawakan dalil daripada Sahih Muslim* berkenaan pembahagian Darul Islam (Darul Muhajirin) dan Darul Kufur. Si A juga menyambung “Rasanya B tersilap. Konsep Islam yang sebenar membahagikan dunia kepada darul Islam dan Darul Kufr, namun sempadannya tidak rigid kerana Islam sentiasa berkembang bahkan wajib disebarkan melalui dakwah dan jihad – sepanjang zaman…”

Si A berusaha bersungguh-sungguh untuk berhujah dengan sebaik mungkin serta membawakan hujah-hujah yang langsung tidak bersifat provokatif. Lenggok bahasa A juga langsung tidak mengandungi unsur provokasi dan menyerang peribadi. Bahkan apabila hendak menjawab hujah si B pun, si A tidak memulakan dengan menulis, “B, kau salah. Yang betul adalah sekian, sekian…”. Sebaliknya dengan penuh hormat (lebih-lebih lagi si B lebih berusia berbanding si A), si A memulakan hujah balas dengan menulis, “Rasanya B tersilap…”

Mungkin frasa “Rasanya B tersilap…” itulah yang menyebabkan si B terasa hati. Salah A juga gamaknya. Lantas si B menjawab…

“Kalau bincang dengan A perlu ada banyak kesabaran. Juga pertimbangan yang wajar sama ada untuk melayannya atau tidak. Ini kerana lebih kerap dari jarang, ia tidak menghasilkan apa-apa yang bermanfaat kepada agama dan umat.” Baca baki entri ini »

Assalamualaikum,

Post ini dikarang atas permintaan saudara Rafiq berdasarkan komentar beliau dalam post saya yang bertajuk “Jadikan Perang Satu Jenayah – Tun Dr Mahathir: Ulasan”. Terima kasih atas kesudian beliau untuk mengunjungi blog saya yang tak seberapa ini (update pun kadang-kadang je… hehe). Mungkin ada yang akan tertanya-tanya, apa kaitannya antara kenyataan mantan perdana menteri kita itu dengan isu demokrasi ini? Sebenarnya isu tersebut tiada kaitannya dengan persoalan demokrasi dan pandangan syarak mengenainya. Sebaliknya saudara Rafiq meletakkan permintaan beliau dalam ruangan komentar kerana blog ini tidak mempunyai ruang sembang (i.e. chatbox) sebagaimana yang terdapat dalam sebahagian blog lain. Mohon maaf atas kekurangan dari aspek teknikal ini.

Pertamanya, tujuan saya membangkitkan isu demokrasi ini bukanlah untuk menjatuhkan dan menggugat kedudukan mana-mana pihak. Oleh yang demikian, diharapkan agar selepas ini tiada pihak yang melenting disebabkan oleh post ini. Juga besarlah harapan saya jika perbincangan isu ini tidak dicemari dengan sentimen dan emosi. Sewajarnya isu ini dibincangkan secara ilmiah dengan minda yang terbuka dan penuh harmoni.

Baca baki entri ini »

Alhamdulillah, pada 15 Julai 2008 telah diadakan siaran langsung debat antara Menteri Penerangan Datuk Ahmad Shabery Cheek dan DSAI di saluran TV9, Astro Awani, dan juga Bernama TV. Daripada debat ini, kita dapat menilai sendiri apakah kerangka yang membentuk pemikiran yang dibawa oleh kedua-dua pihak, khususnya berkaitan tentang isu kenaikan harga minyak. Kita juga akan dapat menilai apakah langkah-langkah yang bakal dikemukakan oleh DSAI bagi mengurangkan kemelut kenaikan harga minyak ini.

Sekiranya kerangka kapitalis yang dijadikan panduan, maka saya tak yakin masalah ini akan dapat ditangani dengan baik. Kerana masalah ini timbul disebabkan oleh penerapan sistem kapitalis itu sendiri in the first place ! Saya juga nak lihat apakah mereka merujuk kepada sumber-sumber Islam (al-Quran,as-Sunnah,ijma’ dan qiyas) dalam mencari penyelesaian; ataupun mereka berkiblatkan sistem ekonomi Barat yang lahir daripada akal manusia yang terhad tanpa bimbingan wahyu daripada Pencipta yang Maha Mengetahui Segala Sesuatu…

Amat malang sekali bagi seorang pemimpin yang mengakui beragama Islam, namun tidak menjadikan Islam sebagai petunjuk dalam membuat sebarang tindakan. Dan lebih malang lagi, jika pemimpin tersebut mengagung-agungkan sistem buatan manusia yang tidak berteraskan aqidah Islam. Semoga Allah mengampuni kita semua lalu menyedarkan kita terhadap kewajipan yang telah sekian lama diabaikan… Amin…

Wallahu’alam…

Sudilah membaca komen yang telah saya post-kan. Sekiranya berkelapangan, boleh kemukakan pandangan anda… Saya dahului dengan ucapan terima kasih…


Calendar

Ogos 2017
J S A I S R K
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archive

Sudahkah anda membaca al-Quran pada hari ini?

Bilakah kali terakhir kita membaca al-Quran?

Truth About Democracy – Click to Read the Article

Democracy is not compatible with Islam

Truth About Democracy

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 13 other followers

Sikap Kita Terhadap Sesama Daie

Sikap Hizbut Tahrir sendiri terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya setidaknya tercermin dari pernyataan Amin Nayaf , salah seorang tokoh Hizbut Tahrir –ketika beliau memberikan jawaban atas tuduhan terhadap beliau yang telah menyebarkan pemikiran Mu’tazilah: “Janganlah kalian mencoba untuk mencari permusuhan atau mengarah pada permusuhan terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya. Kita harus waspada terhadap pihak-pihak yang mencoba untuk memecah-belah gerakan-gerakan Islam. Kepada merekalah seharusnya serangan itu dilancarkan.

Persoalan tentang Baiah al-Inah

Blog Stats

  • 111,160 visits

Top Rated

Reminder to All Muslims around the World

“Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight – are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision (ie. Torment): and Allah guides not the rebellious.” [TMQ Surah At-Tawbah: 24]
%d bloggers like this: