apo nak dikato

Posts Tagged ‘blog

Assalamualaikum, alhamdulillah. Dakwah Islam berkembang lagi sejajar dengan kemunculan laman blog sebuah gerakan mahasiswa Muslim, Jundu asy-Syabab yang bakal dibuka secara rasmi selepas Aidilfitri 1430H. Berikut merupakan sebahagian daripada petikan dan juga ‘snapshot’ laman tersebut. Para pengunjung dijemput memeriahkan lagi percambahan pemikiran di sana di samping bertukar pengetahuan dalam kerangka fikrah Islami. Mudah-mudahan laman tersebut menjadi titik-tolak yang mencetuskan gelombang kebangkitan mahasiswa yang berkesedaran. Amiin…

Jundu asy-Syabab

Salam Ta’ruf

Jundu Asy-Syabab adalah sebuah gerakan mahasiswa yg terdiri daripada mahasiswa dan mahasiswi universiti-universiti di seluruh Malaysia yang bangkit atas kesedaran untuk berjuang menegakkan kembali kemuliaan Islam yang sudah dilupakan.
Kami akan membahas, membincang dan memuhasabah segala jenis pemikiran, ideologi dan ragam kehidupan masyarakat terutamanya berkaitan cabaran sebagai mahasiswa harini dengan kupasan berlandaskan Islam.
Sila Klik untuk Mengunjungi Laman Jundu asy-Syabab

Baca baki entri ini »

Perbuatan ‘copy-paste’ boleh dikatakan telah menjadi kebiasaan bagi kebanyakan bloggers. Sebahagian besar blog yang pernah saya kunjungi mengandungi artikel-artikel yang dikarang oleh orang lain. Bahkan ada yang diambil bulat-bulat daripada penulisan asal. Ada yang menyatakan sumber yang dipetik, dan ada juga yang tidak berbuat demikian. Kadang-kadang, apabila saya mencari sesuatu isu melalui enjin carian gelintar (i.e. google,yahoo dsb), result yang keluar kebanyakannya berulang-ulang walaupun daripada laman web / weblog yang berbeza. Perbuatan ‘copy-paste’ ini turut dikenali dengan istilah ‘plagiarism’ atau dalam bahasa mudahnya, menciplak.

Di sesetengah negara (termasuklah di Malaysia), dan juga di institusi-institusi seperti universiti, perbuatan menciplak merupakan suatu kesalahan dan boleh dikenakan tindakan undang-undang. Di fakulti saya, seandainya perbuatan ini terbongkar, maka tindakan yang berat boleh dikenakan berdasarkan budi bicara pihak pentadbiran. Bahkan boleh disekat daripada mengambil peperiksaan.

There is no copyright in Islam; instead there is always right to copy

Baca baki entri ini »

Bismillah ar-Rahman ar-Rahim…

I hereby declare state of ‘war’ against the blog Pedestrian Infidels (http://pedestrianinfidel.blogspot.com) for their biased, hate-driven, and negative false accusations against Islam. They do nothing but triggering religious hatred between Muslims and non-Muslim. The tone of their articles and comments are very inflammatory and would surely hurt the feelings of Muslims. Besides, their action also may cause further misunderstanding about what Islam is. They showed no respect to Islam at all. They make a whole lot of blatant lies, slanderous articles, and also fitnah towards Islam, and then they hide behind the concepts of freedom of speech.

I call for all Muslims who read my declaration not to become irrational. Instead, we must respond rationally and do our best to spread the true message of Islam to every single non-Muslims in this world. Yes, we will be angered but still we have to act professionally and in a civilized manner.

I demand the author of the blog to delete Pedestrian Infidel, or they will face the fury of Muslims and also punishment by the future Caliphate.

Signed,

Muhammad Ghazi

Blogmania memang dah menjadi-jadi sejak dua menjak ni. Lebih-lebih lagi sejak kempen pilihanraya ke-12 ni. Tapi ade ke orang yang baca betul-betul ape yang ade dalam blogku ni..? Kalau semua dok rancak buat blog masing-masing, ade ke kita luangkan mase untuk baca blog orang lain? Honestly speaking, ku sendiri pun (setakat 6 Jun 2008) baru bace tiga, empat blog orang lain (dalam wordpress ni). Adesss…

Sejauh mane lah agaknye mesej yang cuba kite bawak melalui medium blog ni boleh sampai kat orang ramai, ye? Oklah, jom kite renung same-same… Dalam dunia ni berapa percent je manusia yang ade access internet. Dalam banyak-banyak orang tu, berapa ramai pulak yang tahu pasal blog-blog ni? Sebab tak semua orang gunakan internet untuk luangkan mase bace blog macam korang (ye, korang yang tengah bace post ku ni…). Ade jugak orang yang tak bermoral, pergi bukak website yang bukan-bukan. Kemudian dalam ramai-ramai bloggers dan juga pengunjung blog ni, berape ramai yang betul-betul concern dengan isu semasa, tsaqafah Islam, dan jugak topik-topik yang memerlukan kita berfikir? Berape ramai yang baca sampai habis, kemudian hayati apa yang tersurat dan yang tersirat..? Berape ramai pulak yang faham bahasa yang ku gunakan (i.e. English yang bersepah-sepah dan jugak Bahasa Melayu yang kelam-kabut)?

Bile kita amik kire semua faktor kat atas ni, akhirnya berape keratlah sangat yang akan baca post ku? Hm, berkesan ke medium blog ni?? Ataupun ku sekadar buang masa je buat blog ni..?

Persoalan untuk direnungkan, dan dijawab kalau korang ada kelapangan…

P/s: ku buat blog ni bukanlah kerna nama, juga bukan sebab nakkan keuntungan… Harap tak disalah anggap. Tapi jauh di sudut hati, terase jugak la. Takpela, nampaknye ku kena perbetulkan balik niat, lepas tu terus istiqamah.

Kepada yang senasib denganku… takpe-takpe, kite sampaikan je. Terima atau tak, itu terserah kepada-Nya. Yang penting, dah usahakan setakat yang termampu. Dalam mase yang same, gunakan pendekatan lain jugak ye. Dalam nak menyampaikan mesej ni kita kena kreatif, betul tak? Jangan kau bawak ajaran sesat & bukan-bukan sudah le… Kat Internet ni dah terlalu banyak pembohongan, penyelewengan, fitnah, umpatan… Jadi kepada bloggers sekalian, janganlah menambahkan lagi statistik perkara-perkara tersebut ye…

[post ni merupakan luahan perasaan, jadi kalau buat formal (guna gaya bahasa dan tatabahasa yang tepat) nanti skema pulak jadinye… ho ho]


Calendar

Ogos 2017
J S A I S R K
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Archive

Sudahkah anda membaca al-Quran pada hari ini?

Bilakah kali terakhir kita membaca al-Quran?

Truth About Democracy – Click to Read the Article

Democracy is not compatible with Islam

Truth About Democracy

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 13 other followers

Sikap Kita Terhadap Sesama Daie

Sikap Hizbut Tahrir sendiri terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya setidaknya tercermin dari pernyataan Amin Nayaf , salah seorang tokoh Hizbut Tahrir –ketika beliau memberikan jawaban atas tuduhan terhadap beliau yang telah menyebarkan pemikiran Mu’tazilah: “Janganlah kalian mencoba untuk mencari permusuhan atau mengarah pada permusuhan terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya. Kita harus waspada terhadap pihak-pihak yang mencoba untuk memecah-belah gerakan-gerakan Islam. Kepada merekalah seharusnya serangan itu dilancarkan.

Persoalan tentang Baiah al-Inah

Blog Stats

  • 111,160 visits

Top Rated

Reminder to All Muslims around the World

“Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight – are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision (ie. Torment): and Allah guides not the rebellious.” [TMQ Surah At-Tawbah: 24]
%d bloggers like this: