apo nak dikato

About Me

Assalamualaikum and Hi to all, my name is Muhammad Ghazi. Well actually it is not my real name. It’s just my nickname or “nama pena” in this blog.

It has always been my pleasure to share whatever knowledge and ideas that I’ve gained with all of you. I do not ask for anything in return. Everything that I’ve done is only to please Allah and to gain His blessings and also His forgiveness.

By the way, I’m still human, and “to err is human”. So, if I happen to make mistakes in my postings and comments, do correct me, please. As far as my blog is concerned, it is meant to be a personal blog where I can share my thoughts, experiences, knowledge, feelings, and much more with you guys. I hope that we will benefit from this blog. Feel free to share your opinion and criticism by commenting on my posts. Thank you for your feedback, I really appreciate it; because I can improve by the feedback that you have shared with me.

I write in English and also Bahasa, depending on my mood and also the ‘audience’ that I want to reach and also the message that I wanted to convey. By the way, please excuse my terrible use of language and also any grammatical errors. Not forgetting the typo…

Author can be contacted via email: buku.bug[at]gmail.com

11 Respons to "About Me"

camne nak buat blog cam saudara???

Maaf sebab lambat reply. Terima kasih sebab sudi melawat blog saya yang tak seberapa ni. Masih banyak lagi yang perlu diperbaik. Cuma, berdasarkan pengalaman saya yang cetek ni, ada beberapa perkara yang perlu kita lakukan, antaranya;

1. Dari aspek teknikal: penggunaan bahasa yang jelas dan mudah difahami. Kalau ayat terlalu artistik ataupun abstrak sangat, nanti orang akan hilang minat untuk terus membaca. Kedua, bagi yang techno-savvy dan up-to-date, bolehlah pelbagaikan reka bentuk blog. Macam saya ni tak pandai sangat, sekadar guna template yang disediakan je. Cuma tambah sikit-sikit.

2. Perbanyakkan ilmu, sama ada dari pembacaan mahupun kuliah-kuliah secara lisan. Lebih banyak kita membaca, lebih banyaklah yang boleh kita kongsikan.

3. Tetapkan kelompok sasaran yang ingin kita capai. Kalau kita nakkan remaja yang membaca, kita buka topik berkaitan mereka. Kalau nak target non-Muslim dan juga dunia global, gunakan bahasa Inggeris.

4. Niat dan matlamat. Macam saya, penulisan blog ni hanyalah untuk personal sahaja. (Kalau untuk organisasi, perlulah lebih formal…) Jadi, apa yang saya tulis (baca: taip) semuanya lahir daripada pandangan peribadi, ilmu yang dipelajari, dan juga luahan hati. Sekaligus ini memudahkan saya untuk menulis (menaip) post.

Kemudian, niat kenalah betul dan tidak lari daripada garis panduan syarak.

Setakat ini sajalah yang dapat saya kongsikan. Sebarang komen dan nasihat teramatlah dialu-alukan…

Wassalam…

Thanks 4 ur support..insyaAllah together we strive for Izzatul islam..i’ll put link to ur web too..thank u:)

Thanks… Let us strive towards the aim together… =)

salam akhi,

adakah ana kenal anta?

salam, syeikh. Kita saling mengenali… Pernah jumpe lagi tu… Insya Allah bila kita jumpa lagi nanti saya beritahu…

=)

syukron… barokallahu fiq. smg nanti ketemu

assalamu’alaykum. salam ukhuwwah dari padang, indonesia.

waalaikumussalam. salam ukhuwwah kembali…

salam..r u the 1 of hizbut tahrir followers?can i get more information of this organisation in malaysia?this is for the assignment.pls reply asap k..
tq,
salam

Salam, yes i am. But i don’t think i have much to share, because i’m quite new with HT. However, i can arrange a meeting between u and a senior HT member, insya Allah. If u r interested, HT also have their Muslimah branch.

Feel free to contact me via email provided above…

Wassalam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Calendar

Disember 2016
F S S M T W T
« Jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Archive

Sudahkah anda membaca al-Quran pada hari ini?

Bilakah kali terakhir kita membaca al-Quran?

Truth About Democracy – Click to Read the Article

Democracy is not compatible with Islam

Truth About Democracy

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 12 other followers

Sikap Kita Terhadap Sesama Daie

Sikap Hizbut Tahrir sendiri terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya setidaknya tercermin dari pernyataan Amin Nayaf , salah seorang tokoh Hizbut Tahrir –ketika beliau memberikan jawaban atas tuduhan terhadap beliau yang telah menyebarkan pemikiran Mu’tazilah: “Janganlah kalian mencoba untuk mencari permusuhan atau mengarah pada permusuhan terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya. Kita harus waspada terhadap pihak-pihak yang mencoba untuk memecah-belah gerakan-gerakan Islam. Kepada merekalah seharusnya serangan itu dilancarkan.

Persoalan tentang Baiah al-Inah

Blog Stats

  • 107,689 visits

Top Rated

Reminder to All Muslims around the World

“Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight – are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision (ie. Torment): and Allah guides not the rebellious.” [TMQ Surah At-Tawbah: 24]
%d bloggers like this: