apo nak dikato

Menjawab Wan Solehah al-Halbani – bahagian 1

Posted on: Julai 24, 2011

Assalamualaikum, maaf kerana sudah agak lama saya tidak menulis di laman blog ini… Agak kesibukan dengan sedikit urusan semenjak kebelakangan ini. Insya Allah saya akan cuba luangkan lebih masa untuk terus menulis dan berkongsi melalui uslub blogging ini.

Post kali ini dibuat sebagai respon kepada salah seorang pemberi komen di laman ini, iaitu sdr Wan Solehah al-Halbani, berkaitan isu demokrasi dan juga dakwaan beliau terhadap Hizbut Tahrir. Perlu ditegaskan bahawa respon saya ini adalah bersifat peribadi dan bukan mewakili pihak Hizbut Tahrir.Respon saya akan dibahagikan kepada beberapa bahagian, dan akan dikongsikan secara berperingkat. Mudah-mudahan respon saya ini dibaca oleh sdr Wan Solehah dan menjawab dakwaan-dakwaan yang dilemparkan oleh beliau kepada Hizbut Tahrir. Diharapkan agar kita dapat berbicara secara rasional dan tidak dipengaruhi oleh emosi dalam perbincangan. Tiada siapa yang menyombong, jauh sekali hendak merendah-rendahkan seorang insan yang berusia 64 tahun. Harap maklum.

Dalam komen beliau (sila rujuk SINI), sdr Wan Solehah telah membuat dakwaan seperti berikut:

Hizbu at-Tahrir adalah pertubahan dan pergerakan Islam yang KAFIR kerana ia mengamalkan agama demokrasi yang KAFIR. Para pengamal agama demokrasi adalah orang-orang KAFIR kerana perbuatan mereka yang mengamalkan agama demokrasi itu bererti :

1. Mereka membuat, menguat kuasa dan mentaati undang-undang demokrasi ciptaan manusia yang selain daripada Allah;
2. Mereka melantik manusia (para pemerintah) sebagai Tuhan-tuhan Manusia yang berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas umat manusia;
3. Mereka mengabdikan manusia kepada kekuasaan manusia yang menolak pengabdian manusia kepada Allah;
4. Mereka menyembah manusia dan tidak menyembah Allah;
5. Mereka mempercayai bahawa tidak wujud Jihad,Perang dan Revolusi dalam Islam untuk menghapuskan kerajaan demokrasi yang kafir ini.

Orang Islam tidak boleh bunuh orang Islam yang lain. Tetapi orang Islam boleh membunuh orang Islam yang sudah terbatal syahadah mereka serta orang Islam itu mempertahankan agama demokrasi dan kerajaan demokrasi yang kafir.

Dakwaan begini adalah tidak berasas sama sekali. Bahkan jauh bertentangan dengan pendirian Hizbut Tahrir berkenaan isu demokrasi. Hizbut Tahrir menolak demokrasi, tetapi sdr Wan Solehah mendakwa Hizbut Tahrir mengamalkan demokrasi pula. Dari mana sdr Wan Solehah mendapat maklumat tentang Hizbut Tahrir ini?

Hizbut Tahrir melalui amir keduanya, Syeikh Abdul Qadim Zallum, telah mengeluarkan sebuah buku yang membahaskan mengenai keharaman menerapkan, mengamalkan dan menyebarkan demokrasi. Sila rujuk buku yang berjudul “Ad Dimuqrathiyah Nizham Kufr: Yahrumu Akhdzuha ow Tathbiquha aw Ad Da’watu Ilaiha” atau dalam versi Bahasa Indonesia yang bertajuk “Demokrasi Sistem Kufur: Haram Mengambilnya, Menerapkannya atau Menyebarkannya” (boleh download di SINI). Jelas sekali bahawa Hizbut Tahrir menolak sistem demokrasi, dan melihat demokrasi sebagai sebuah sistem kufur.

Sungguhpun demikian, Hizbut Tahrir tidak pula mengkafirkan kelompok Muslim yang mengamalkan demokrasi. Inilah yang membezakan Hizbut Tahrir dengan sdr Wan Solehah. Sdr Wan Solehah menghukum mereka yang mengamalkan demokrasi sebagai kafir. Pendapat yang ghuluw ini merupakan amalan kelompok takfir, iaitu golongan yang gemar mengkafirkan pihak yang tidak sehaluan dengan mereka. Lebih menyedihkan apabila insan seperti sdr Wan Solehah menghalalkan darah kaum Muslimin yang mendukung demokrasi kerana beranggapan bahawa syahadah mereka sudah terbatal. Inilah contoh klasik pihak yang ghuluw dan cenderung mengkafirkan pihak lain. Semoga Allah memberikan petunjuk kepada kita semua… Ameen…

Kelima-lima point yang disenaraikan oleh sdr Wan Solehah juga langsung tidak kena dengan apa yang diperjuangkan oleh Hizbut Tahrir selama ini.

Seterusnya, sdr Wan Solehah meneruskan lagi dakwaan beliau seperti berikut:

Hizbu at-Tahrir mendakwakan bahawa tidak ada JIHAD, PERANG dan REVOLUSI dalam Islam terhadap sesebuah kerajaan manusia seperti kerajaan demokrasi Malaysia yang syirik dan kufur ini di atas beberapa sebab :

1. Jihad, Perang dan Revolusi bukan tanggungjawab individu atau sesuatu golongan, tetapi tanggungjawab sesebuah kerajaan Islam;
2. Tidak wujud Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF, kesemua perang dalam Islam adalah Jihad dan Perang yang DEFENSIF sahaja;
3. Taat dan patuh kepada Sunnah Rasulullah saw, iaitu kita tidak memerangi sesebuah kerajaan Jahiliyah pada zaman Jahiliyah seperti mana kerajaan demokrasi Malaysia kita ini memandangkan Rasulullah saw tidak memerangi kaum Quraisy Mekah pada zaman Jahiliyah Mekah, Baginda hanya berperang setelah wujudnya sebuah kerajaan Islam di Medinah.

Sekali lagi ingin saya bertanya, dari manakah sumber maklumat yang sdr Wan Solehah peroleh berkenaan Hizbut Tahrir?

Sejak bila pula Hizbut Tahrir mengatakan bahawa tidak wujud jihad dalam bentuk ofensif? Sila rujuk Soutun Nahdhah keluaran ke 74 – “JIHAD EKONOMI MELAYU – Kebanggaan Islam atau Kebanggaan Barat?”. Jelas sekali bahawa Hizbut Tahrir menerima keberadaan kedua-dua jenis jihad iaitu ibtida’iyyah (ofensif) dan juga jihad difaiyyah (defensif). Terbukti bahawa dakwaan sdr Wan Solehah terhadap Hizbut Tahrir adalah tidak berasas sama sekali.

Saya dapati sdr Wan Solehah sendiri keliru dengan pendirian Hizbut Tahrir berkenaan soal jihad ini. Hizbut Tahrir tidak pernah menolak jihad. Sebaliknya Hizbut Tahrir menolak penggunaan kekerasan / mengangkat senjata sebagai method untuk menegakkan khilafah. Ini jelas dibuktikan berdasarkan sirah nubuwwah… Adakah sdr Wan Solehah sudah terlupa akan kisah “Kita belum diperintahkan lagi”?

al-Abbas bin Ubadah bin Nadhlah menyeru kepada Rasulullah: “Demi Dia Tuhan yang mengutuskan kau dengan kebenaran sekiranya tuan hamba mahu, esok hari akan kami serang pihak Quraisy dengan pedang kami ini”. Jawab Rasulullah: “Kita belum diperintah lagi untuk bertindak demikian, tetapi pulanglah ke tempat kamu”. Dengan itu mereka semua pun pulang ke tempat masing-masing dan terus tidur hingga ke subuh hari.

Berdasarkan sirah ini, Hizbut Tahrir mengambil pengajaran daripadanya dan menjadikannya sebagai thariqah dalam menuju kebangkitan. Sepanjang 13 tahun Rasulullah saw berdakwah di Mekah, baginda telah membatasi kegiatannya dalam aktiviti-aktiviti yang bersifat bukan fizikal (pemikiran). Baginda saw tak pernah melakukan aktiviti apapun yang bersifat fizikal, sebagaimana dikatakan kdp para Sahabatnya setelah Bai’at Aqabah II:  “Kita belum diperintahkan melakukan hal itu (tindakan kekerasan)”.

Baginda menolak tawaran para pemimpin Madinah untuk memerangi penduduk Mina (jemaah haji dari seluruh Jazirah Arab) dengan pedang. Baginda tidak mengatakan kepada mereka : “Kita belum mampu”, tetapi baginda mengatakan “Kita belum diperintahkan melakukan hal itu”. Rasulullah saw mengizinkan mereka melakukan perang, setelah baginda bersama kaum Muhajirin hijrah ke Madinah & setelah berdirinya daulah Islam di sana. Masa itulah diturunkan firman Allah swt :-

“Telah diberi izin (untuk berperang) bagi orang-orang yang telah diperangi, kerana mereka telah dizalimi” (Al-Hajj : 39)

“Mafhum Mukhalafah” dari ayat ini menjelaskan bahawa sebelum hijrah, kaum Muslimin tak diizinkan untuk berperang. Mafhum Mukhalafah ini merupakan hujah yang wajib dilaksanakan serta dijadikan pedoman bagi setiap gerakan Islam. Lebih dari itu, Allah swt berfirman:

“Tidakkah kamu perhatikan orang-orang yang dikatakan kepada mereka: ‘Tahanlah tanganmu (dari berperang) dan dirikanlah solat” (An Nisa’:77)

Ayat ini diturunkan pada masa Daulah Islam belum wujud, sementara telah ada satu gerakan dipimpin Rasulullah saw yang anggotanya adalah individu-individu Muslim yang berusaha keras untuk mendirikan daulah Islam  dengan menghabiskan waktu 13 tahun lamanya. Setelah itu, timbul keperluan untuk melakukan aktiviti fizikal. Akan tetapi sebelumnya kaum Muslimin sebagai sebuah kesatuan gerakan telah dilarang melakukan aktiviti fizikal tersebut. Malah, mereka diperintahkan untuk bersabar dan menahan emosi sebagaimana yang berlaku kepada Sumayyah & Bilal r.a. Bahkan, sebahagian besar dari mereka diizinkan berhijrah ke Habsyah demi menghindarkan diri dari fitnah (paksaan untuk meninggalkan Islam).

Tidak diturunkannya izin yang membolehkan tindakan kekerasan pada masa itu, menunjukkan adanya larangan keras melakukan tindakan kekerasan tersebut dalam usaha mendirikan daulah Islam pada setiap masa. Sedangkan diturunkannya izin melakukan tindakan kekerasan muncul setelah tegaknya daulah Islam, menunjukkan bahawa aktiviti fizikal merupakan salah satu perkara yang tidak termasuk langkah-langkah suatu gerakan melainkan perkara tersebut termasuk aktiviti dan tanggungjawab daulah Islam.

…bersambung

9 Respons to "Menjawab Wan Solehah al-Halbani – bahagian 1"

Salam sdr Muhammad Ghazi,

Sementara menunggu respons sdr untuk saya itu siap, saya postkan soal-soalan tambahan yang baru yang hampir sama dgn yang lalu.

1. Apakah HT tidak diperintahkan untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadap sesebuah kerajaan yang kafir, tetapi puak kedua yang memberi Nussrah boleh melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi – apakah ini tidak bererti bahawa perintah dan undang-undang Allah di sini tidak seragam?

2. Bagai manakah dan dpd manakah puak Islam yang memberi Nussrah ini tiba-tiba muncul dgn mempunyai kekuatan ekonomi dan militeri yang mencukupi untuk mengatasi musuh-musuh Islam dan berkeupayaan untuk membentuk sesebuah Khilafah?

3. Oleh yang demikian, seandainya tidak wujud puak Nussrah ini, maka HT tidak dapatlah untuk menegakkan sebuah Khilafah?

4. Apakah ini tidak bererti bahawa Metod Islam dpd HT seperti ini adalah metod yang tidak lengkap dan tidak konklusif yang hanya bergantung harap kpd pertolongan dpd pihak yang lain yang tidak berada di bawah kawalan dan kontrol dpd HT?

5. Tidakkah puak yang memberi Nussrah kpd Nabi saw di Medinah itu adalah puak yang satu dan sama yang datang dpd pergerakan Islam yang satu di bawah kepimpinan Baginda yang berpusat di Mekah?

6. Apakah Nabi saw kita pernah berkata bahawa Nussrah ini adalah Metod Islam dalam menegakkan sesebuah khilafah atau sebaliknya Baginda sememangnya berkata bahawa Jihad, Perang dan Revolusi ini adalah Metod Islam bersesuaian dgn ayat-ayat Jihad dan Perang dpd Allah yang diturunkan kpd Baginda di zaman Medinah itu?

7. Apakah jumhur ulama di zaman salaf dahulu pernah memutuskan bahawa Nussrah ini adalah Metod Islam mengikut hukum syarak yang sah dalam menegakkan sesebuah Khilafah?

8. Tidakkah golongan Nussrah ini adalah lebih menepati ciri-ciri sebagai sebuah pergerakan Islam yang tulen seperti mana yang pernah wujud pada zaman Rasulullah saw dahulu itu berbandinga dgn HT ini sendiri, dan tidakkah lebih baik dan lebih berkesan seandainya HT ini langsung ditiadakan dan oleh yang demikian sesuatu jemaah Islam itu hanya berjuang sebagai puak Nussrah yang satu sahaja?

9. Apakah HT mempercayai bahawa tidak wujud revolusi dalam Islam kerana perang itu hanyalah diperintahkan ke atas sesebuah kerajaan Islam sahaja dan tidak kpd individu atau kumpulan?

10. Apakah HT mempercayai bahawa Jihad dan Perang tidak wujud pada zaman Jahiliyah Malaysia kita sekarang ini kerana tidak ada perintah berperang kpd Nabi kita semasa di zaman Mekah dahulu itu?

11. Kalau benar begitu, apakah pada masa Jahiliyah Malaysia sekarang ini kita pun tidak perlu lagilah untuk melakukan solat, puasa, zakat, haji, nikah kahwin dan seluruh syariat yang lain kerana kesemuanya ini tidak lagi wujud dan diamalkan semasa nabi saw kita di period Jahiliyah Mekah dahulu itu?

12. Apakah pandangan HT mengenai ayat-ayat Jihad dan Perang yang terdapat di dalam al-Quran seperti Baqarah 193, 251; Hajj 40; Anfal 60; Taubah 29 – apakah ayat-ayat ini dan banyak ayat yang lain lagi tidak berbentuk UMUM, KEKAL, FINAL, dan MUKTAMAD yang diperintahkan untuk semua zaman termasuk pada masa sekarang di Malaysia kita ini dan untuk semua umat Islam, samada individu dan kumpulan mahupun sesebuah kerajaan Islam?

13. Bagai manakah pandangan HT mengenai perintah nabi Musa as kpd umat Baginda untuk memerangi dan melancarkan REVOLUSI terhadap kaum kafir yang sedang berkuasa dan memerintah di baitul Maqdis sedangkan pada masa itu Baginda dan kaumnya belum lagi mewujudkan sebuah kerajaan Islam (Maidah 21, 22, 23, 24)?

14. Bagai manakah pandangan HT mengenai nabi Daud as yang melancarkan revolusi bersenjata ke atas Jalut sedangkan pada masa itu kaum Muslimin masih terusir dpd kampong halaman mereka yang hidup bertaburan di padang pasir tanpa sebuah kerajaan Islam?

15. Bagai manakah pandangan HT mengenai kerajaan Islam Sokoto di Nigeria yang diwujudkan melalui Jihad, Perang dan Revolusi oleh seorang ulama muktabar Sheikh Uthman Fudi pada TM 1810?

16. Tidakkah Islam menyerang, memerangi dan menakluki Afrika Utara, Sepanyol, Perancis, Balkan, Russia, Iran, Rom, Asia Tengah, Afghanistan dan India dalam bentuk Perang yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam tanpa terlebih dahulu Islam diancam, dizalimi dan diserang oleh musuh-musuh Islam, dan tidakkah Islam mendirikan kerajaan-kerajaan Islam di dalam negara-negara yang ditaklukinya itu?

17. Tidakkah Rasulullah saw bersabda, “Aku diutuskan untuk memerangi manusia sehingga mereka mengucap Laailaahaillallah Muhammad Rasulullah, mendirikan solat dan membayar zakat” – tidakkah ini bererti Islam berperang untuk menghapuskan kerajaan yang kafir dan untuk mendirikan kerajaan Islam (Bukhory)?

Jawapan kepada semua soalan ini hanya mempunyai satu jawapan sahaja, iaitu Islam melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi yang bertujuan untuk menghapuskan kerajaan manusia yang kafir untuk kemudiannya digantikan dgn kerajaan Allah.

Salah silap & terkasar harap maaf.

Sekian, terima kasih.

Wan Solehah al-Halbani

Salam sdr Muhammad Ghazi dpd HT Malaysia,

Sementara menunggu respons sdr kpd saya tambah satu lagi untuk sdr seperti berikut :

MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI ADALAH KAFIR KERANA :

1. Kita telah melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun serta Raja-Raja Melayu kita sebagai Tuhan-tuhan Manusia kerana mereka berkuasa, berdaulat dan memerintah ke atas kita, dan mereka membuat undang-undang yang dikuat kuasakan ke atas kita;

2. Kita mengimani agama demokrasi yang kafir apabila kita menyetujui dan meredhainya;

3. Kita setuju untuk diadili dan dihukum dengan undang-undang manusia;

4. Kita menjadi para hamba kepada manusia apabila kita berada di bawah kuat kuasa undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

5. Kita menyembah manusia apabila kita mentaati dan mematuhi undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

6. Kita menganuti agama demokrasi apabila kita menjadi para hamba kepada Tuhan-tuhan Manusia serta kita menyembah mereka sebagai Tuhan-tuhan kita.

UMNO DAN PAS YANG MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI ADALAH KAFIR KERANA :

1. Mereka mengamalkan agama demokrasi yang kufur, mereka menghalal dan membolehkan amalannya serta mereka menyetujui dan meredhainya;

2. Mereka menetapkan bahawa Perlembagaan Malaysia adalah undang-undang yang tertinggi yang mengatasi undang-undang al-Quran;

3. Mereka mengakui dan mengiktiraf semua Tuhan, iaitu mereka mengiktiraf Allah sebagai Tuhan kita dan mereka juga mengiktiraf Tuhan-tuhan yang lain sebagai Tuhan-tuhan yang sah yang bererti mereka melakukan syirik terhadap Allah;

4. Mereka menguat kuasakan undang-undang demokrasi yang kafir ke atas seluruh umat manusia;

5. Mereka membuat undang-undang manusia yang kafir;

6. Mereka menghukum manusia dengan undang-undang manusia;

7. Mereka adalah berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas umat manusia;

8. Mereka menjadikan umat manusia yang berada di bawah kuat kuasa undang-undang manusia sebagai para hamba kepada manusia;

9. Mereka mewujudkan sistem manusia menyembah manusia kerana seluruh umat manusia mentaati undang-undang demokrasi;

10. Mereka melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun daripada UMNO dan PAS sebagai Tuhan-tuhan Manusia yang kafir, zalim dan fasik kerana mereka membuat undang-undang manusia, mereka menguat kuasakannya ke atas manusia serta mereka menghukum dan mengadili manusia dengannya (undang-undang manusia).

Allah melarang kita dpd mengamalkan agama demokrasi sebagai jalan untuk memperjuangkan Islam (Fatir 10). Tidak ada ijtihad dalam masalah mengamalkan agama demokrasi kerana ianya adalah tergolong ke dalam bahagian Aqidah, bukan feqah. Kita boleh ijtihad dalam masalah feqah tetapi tidak dalam hal Aqidah. Lagipun sudah ada larangan dpd Allah yang jelas dan terang agar kita kita tidak mengamalkan agama demokrasi (Fatir 10).

JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI :

Firman Allah :al-Baqarah 251
Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini.

Firman Allah : al-Hajj 40
Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

Allah memerintahkan kita supaya melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuk yang OFENSIF ke atas Kerajaan Demokrasi Malaysia sehingga ianya (kerajaan demokrasi) mengalami keruntuhan dan kehancuran yang total untuk kemudiannya digantikan dengan kerajaan Allah (2:251; 22:40. Perang adalah diperintahkan untuk menghapuskan kerosakan di bumi. Kerosakan yang besar di bumi kita ini wujud dan berlaku kerana kewujudan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA MANUSIA di dalam sesebuah kerajaan manusia yang kafir, kerosakan tidak wujud dan berlaku di dalam sesebuah kerajaan Islam kerana wujud dan berlaku di dalamnya sistem pengabdian manusia kepada Allah sahaja.
Kerajaan demokrasi Malaysia adalah penindasan, kezaliman dan kerosakan kerana ianya berada di bawah sistem pengabdian manusia kepada manusia. Allah memerintahkan kita untuk MEMERANGI dan MEMBERONTAK terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini yang bertujuan untuk menghapuskan penindasan, kezaliman dan kerosakan yang wujud dan berlaku di dalamnya sehingga ianya mengalami keruntuhan dan kehancuran yang total untuk kemudiannya digantikan dengan sebuah kerajaan Allah.
Perang ke atas kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah perang dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memeranginya tanpa kita ini terlebih dahulu diserang dan diperangi oleh mereka, bukan perang dalam bentuk yang DEFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi mereka setelah diserang dan dizalimi oleh mereka. Seandainya kita tidak memerangi dan menjatuhkan kerajaan demokrasi Malaysia kita yang kafir, zalim dan fasik ini, iaitu kita tidak menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia yang wujud dan beroperasi di dalamnya (kerajaan demokrasi Malasyia), akan berlakulah segala kerosakan dan mala petaka yang besar di bumi Malaysia kita ini dan kitalah orang-orang yang akan disoal dan dipertanggungjawabkan di Aklhirat nanti di atas segala apa kerosakan dan mala petaka yang berlaku di kalangan umat manusia ketika di bumi kita ini!

Firman Allah: al-Baqarah 193
Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

“Fitnah” ertinya PENINDASAN. Kerajaan demokrasi Malaysia bersekali dengan segala peraturan dan undang-undangnya adalah disifatkan sebagai PENINDASAN kerana ianya adalah ciptaan manusia yang selain daripada Allah. Selagi penindasan ini wujud, selama itulah Jihad, Perang dan Revolusi adalah diperintahkan Allah untuk dilancarkan terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini sehingga penindasan ini terhapus semua sekali, iaitu kerajaan demokrasi Malaysia kita ini bersekali dengan peraturan dan undang-undangnya adalah terhapus semua sekali untuk kemudiannya digantikan dengan kerajaan Allah (2:193). Ayat ini adalah ayat REVOLUSI yang memerintahkan kita untuk bangkit memberontak terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita yang wujud sebagai satu penindasan ke atas seluruh umat manusia di dalam negara kita ini sehingga ianya sama sekali dihapuskan dan digantikan dengan sebuah kerajaan Allah. Perang di sini adalah juga dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam tanpa terlebih dahulu diserang dan diperangi oleh mereka. Perang ofensif untuk menghapuskan penindasan ini adalah diperintahkan untuk kesemua masa dan zaman samada semasa dalam Jahiliyah atau selepas daripada itu.

Ayat-ayat 2:251; 22:40 dan 2:193 adalah dalil-dalil yang konkerit bahawa Jihad, Perang dan Revolusi adalah Metod Islam dalam perjuangan Islam yang bertujuan untuk :

1. Menghapuskan kerajaan demokrasi atau mana-mana kerajaan manusia yang kafir;

2. Menegakkan kerajaan Allah di bumi.

Negara Islam atau Khilafah adalah Negara Tauhid. Jihad, Perang dan Revolusi adalah dilancarkan untuk menghapuskan negara Taghut dan untuk menggantikannya dengan sebuah Negara Tauhid. Ini adalah Jihad, Perang dan Revolusi yang bertujuan untuk menegakkan Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ di bumi. Jihad, Perang dan Revolusi seperti in adalah AQIDAH yang diperintah dan diwajibkan ke atas setiap umat Islam. Jihad, Perang dan Revolusi untuk menghapuskan Taghut dan untuk menegakkan kerajaan Allah adalah Aqidah Islam – inilah dinamisme Islam!

Ayat-ayat Jihad, Perang dan Revolusi ini adalah diturunkan pada zaman Medinah yang bersifat umum, kekal, muktamad dan final yang releven dan terpakai untuk kesemua zaman dan waktu serta ayat-ayat yang mengatasi ayat-ayat Mekah yang disifatkan sebagai ayat-ayat marhaliyah, iaitu yang berbentuk sementara yang melarang umat Islam daripada berjihad dan berperang di zaman Mekah. Larangan itu adalah larangan tanpa dihuraikan sebab-sebab yang tertentu dan khusus oleh Allah swt. Zaman kita sekarang ini adalah zaman pasca Nubuwah yang berkuat kuasa dan ditaklifkan ke atas kita ayat-ayat Jihad, Perang dan Revolusi yang diturunkan di zaman Medinah.

Solat, puasa, zakat, haji, nikah kahwin dan hal ehwal kekeluargaan kesemuanya belum lagi disyariatkan pada zaman Mekah, tetapi disyariatkan pada zaman Medinah yang diwajibkan ke atas kita pada zaman Jahiliyah Malaysia ketika ini. Ini adalah kerana ayat-ayat yang mensyariatkan solat, puasa, zakat, haji, nikah kahwin dan kekeluargaan itu kesemuanya adalah ayat-ayat yang umum, kekal, muktamad dan final yang diwajibkan ke atas kita untuk setiap zaman dan waktu. Begitulah juga ayat-ayat Jihad, Perang dan Revolusi seperti 2:251; 22:40 dan 2:193 yang diturunkan di Medinah adalah ayat-ayat yang bersifat umum, kekal, muktamad dan final yang diwajibkan ke atas kita untuk dilaksanakan pada setiap zaman dan waktu termasuklah pada zaman Jahiliyah kita di Malaysia kita sekarang ini. Pengertian mengenai ayat-ayat Jihad, Perang dan Revvolusi seperti ini disepakati oleh Jumhur Ulama.

Rasulullah saw bersabda, “aku diutuskan untuk berperang sehingga manusia mengucap Laailaahaillah Muhammad Rasulullah”, iaitu Islam memberi pilihan kepada musuh-musuh Islam samada mereka langsung memeluk Islam atau menyerah kalah kepada Islam dengan menjalani kehidupan sebagai kafir zimmi, kalau tidak mereka akan diserang, diperangi dan dibunuh sebagai kafir harbi. Kita tidak boleh membenarkan orang-orang kafir harbi yang tidak menerima undang-undang Allah untuk berada dan tinggal di dalam sesebuah Negara Islam dengan keadaan mereka yang aman dan damai, iaitu untuk hidup bersama-sama dengan kita dengan sewenang-wenang sahaja mengikut sesuka hati mereka. Mereka itu hendaklah diancam dan dipaksa dengan kekerasan dan pelancaran perang, dan seandainya mereka itu masih lagi berkeras, berdegil dan keengganan untuk taat, patuh dan ikut kehendak kita, mereka itu hendaklah dibunuh. Inilah dasar dan sikap Islam yang tegas, muktamad dan tanpa kompromi terhadap kerajaan-kerajaan manusia yang kafir dan terhadap orang-orang kafir harbi yang menolak kerajaan Islam dan undang-undang Islam.

Rasulullah saw menyerang dan memerangi orang-orang kafir dalam peperangan-peperangan Badar, Khaibar, Hunain, Rom (memerangi Rom dalam peperangan-peperangan di Muktah dan Tabuk) tanpa terlebih dahulu Baginda dan umat Islam ini diserang dan diperangi oleh musuh-musuh Islam. Rasulullah saw juga menyerang dan memerangi Bani An-Nathir, Bani Qainuqa’ dan Bani Quraizah dalam bentuk yang OFENSIF. Setelah mengalahkan mereka, Rasulullah saw telah menghalau mereka keluar daripada Medinah, manakala kaum lelaki Bani Quraizah pula setelah dikalah dan ditawankan kesemuanya telah di bunuh, yang lain-lain diambil sebagai hamba abdi.

Islam tidak berkembang semata-mata setakat melalui dakwah demi dakwah sahaja tetapi juga melalui Jihad, Perang dan Revolusi. Tidak ada paksaan dalam Islam mempunyai pengertian bahawa kita tidak boleh menggunakan paksaan dan kekerasan untuk memasukkan orang-orang kafir ke dalam agama Islam, tetapi kita diperintahkan Allah untuk memasukkan orang-orang kafir untuk berada di bawah pemerintahan Islam dengan paksaan dan kekerasan, khususnya melalui Jihad, Perang dan Revolusi. Setelah orang-orang kafir itu berada di bawah kekuasaan Islam, barulah dijalankan dakwah untuk memasukkan mereka itu ke dalam Islam mengikut kehendak dan suka hati mereka sendiri. Selepas zaman Rasulullah saw, Empayar Islam telah berkembang dan melebar luas daripada Atlantik kepada Pasifik melalui Jihad, Perang dan Revolusi. Islam berperang bukan bertujuan untuk meluaskan Empayar Islam, keagungan kuasa politik Islam dan harta kekayaan, tetapi untuk menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KEKUASAAN MANUSIA yang wujud di dalam sistem pemerintahan manusia yang kafir. Jihad, Perang dan Revolusi seperti ini adalah AQIDAH ISLAM yang diwajibkan ke atas setiap umat Islam yang berpegang kepada kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ.

Dalam sejarah kebangkitan dan penaklukan Islam di zaman keagungan Islam, para angkatan Islam menyerang, memerangi dan menakluki Rom, Sepanyol, Perancis, Balkan, Russia, Asia Tengah, Farsi, India dan Afrika Utara dengan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam sebelum dan tanpa terlebih di serang dan diperangi atau di zalimi dan di sakiti oleh seluruh mereka itu. Secara umumnya seluruh Jihad dan Perang yang dilancarkan oleh Rasulullah saw, para Khulafa’ ar Rasyidin dan Negara-negara Islam yang wujud silih berganti pada zaman-zaman Medinah, Umayyah, Abasiah, Andalus di Sepanyol, Seljuk dan Uthmaniyah di Turki dan lain-lain pusat kekuasaan Islam ke atas negara-negara kafir adalah dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi mereka tanpa terlebih dahulu diserang dan diperangi oleh mereka itu yang bertujuan untuk menghapuskan penindasan dan kezaliman yang lahir akibat daripada sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA yang wujud dan berkuat kuasa di dalam negara-negara kafir tersebut. Inilah justifikasi untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas negara-negara yang kafir dalam Aqidah Islam.

Nabi Musa as memerintahkan Bani Israil supaya menyerang dan memerangi Palestin dengan tujuan untuk menaklukinya yang di dalamnya terdapat banyak makanan dan harta kekayaan (5:21). Nabi Daud as telah menyerang Jalut dengan Revolusi Islam dan telah berjaya menegakkan sebuah kerajaan Islam (2:251). Kerajaan Islam Sepanyol telah menyerang dan memerangi Perancis dan angkatan Islam itu telah berjaya untuk memasuki jauh ke dalam wilayahnya sehingga sampai ke Tours. Uthman Fudi pula telah melancarkan Revolusi Islam ke atas Sokoto, Nigeria dan telah menegakkan sebuah Negara Islam pada tahun 1810.

Inilah di antara contoh-contoh yang empirikal bahawa Jihad, Perang dan Revolusi adalah diperintah dan ditaklifkan untuk dilancarkan oleh angkatan-angkatan Islam yang muncul silih berganti dalam sejarah umat Islam yang panjang untuk menghapuskan kerajaan-kerajaan manusia yang kafir dan untuk menegakkan kerajaan-kerajaan Islam di mana-mana sahaja di bumi Allah kita ini. Kesemuanya itu adalah serangan-serangan dan peperangan-peperangan Islam dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam tanpa terlebih dahulu kerajaan Islam dan umat Islam kita ini diserang dan diperangi oleh para musuh itu.
HT yang sengaja menafikan perintah Jihad, Perang dan Revolusi untuk menghapuskan kerajaan manusia yang kafir dan untuk menegakkan kerajaan Allah di bumi, mereka itu adalah orang-orang yang tidak berpegang kepada kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang telah terkeluar daripada agama Allah dan mereka itu adalah orang-orang yang kafir di sisi Allah swt yang balasan untuk mereka tiadalah yang lain melainkan mereka itu akan diazab dengan azab yang amat pedih di Akhirat nanti!

Sekian, terima kasih.

Wan Solehah al-Halbani

Saudara Muhammad Ghazi,
Saudara belum respons bahagian kedua. Sementara itu, saya kemukakan sekali lagi isu-isu mengenai Jihad, Perang dan Revolusi dalam Islam untuk tatapan dan respons saudara seperti berikut :

Hizbu at-Tahrir mendakwakan bahawa tidak ada REVOLUSI dalam bentuk perang dalam Islam terhadap sesebuah kerajaan manusia seperti kerajaan demokrasi Malaysia yang syirik dan kufur ini di atas beberapa sebab :

1. Jihad, Perang dan Revolusi bukan tanggungjawab individu atau sesuatu golongan, tetapi tanggungjawab sesebuah kerajaan Islam;

2. Tidak wujud Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF, kesemua perang dalam Islam adalah Jihad dan Perang yang DEFENSIF sahaja;

3. Taat dan patuh kepada Sunnah Rasulullah saw, iaitu kita tidak memerangi sesebuah kerajaan Jahiliyah pada zaman Jahiliyah seperti mana kerajaan demokrasi Malaysia kita ini memandangkan Rasulullah saw tidak memerangi kaum Quraisy Mekah pada zaman Jahiliyah Mekah, Baginda hanya berperang setelah wujudnya sebuah kerajaan Islam di Medinah.

Tanggungjawab untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi adalah tanggungjawab individu :

Firman Allah : an-Nisa 84
Oleh itu berperanglah kerana sabilullah. Engkau tidak ditaklifkan selain daripada kewajipanmu sendiri sahaja dan berilah perangsang kepada orang-orang yang beriman semoga Allah menahan bahaya serangan orang-orang kafir itu dan Allah amatlah besar kekuatan-Nya dan amatlah berat penyiksaan-Nya.

Jihad, Perang dan Revolusi adalah tanggungjawab individu, dan justeru sekumpulan individu Islam walaupun tanpa kewujudan sesebuah kerajaan Islam itu adalah dipertanggungjawabkan untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas sesuatu kerajaan manusia yang syirik dan kufur. Ini bererti wujudnya REVOLUSI dalam Islam. Ayat ini diturunkan di Medinah, tetapi ianya adalah ayat yang KEKAL, UMUM dan MUKTAMAD yang boleh dimaksud dan ditujukan untuk kesemua umat Islam dan untuk kesemua masa dan zaman, termasuklah zaman Jahiliyah demokrasi sekarang ini di Malaysia kita ini.

Perintah Allah untuk berperang di zaman Medinah adalah berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD yang dimaksudkan untuk dilancarkan pada kesemua zaman dan masa, dan untuk seluruh individu dan kumpulan, serta untuk seluruh kerajaan Islam.

Solat, puasa, zakat, haji dan seluruh syariat Islam belum lagi wujud pada zaman Jahiliyah Mekah, sehubungan dengan ini, kita ingin bertanya HIZBU AT-TAHRIR, apakah semua ibadat ritual seperti ini belum lagi wajib ke atas kita sekarang ini kerana kita masih berada dalam era Jahiliyah di bawah kerajaan Jahiliyah? Kesemua ibadat ini dan seluruh syariat Islam adalah wajib ke atas kita pada masa kita ini dan justeru, Jihad, Perang dan Revolusi adalah wajib ke atas kita kerana segala perintahnya adalah berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD yang tidak terbatas kepada sesuatu masa dan zaman sahaja tetapi ianya adalah diperintahkan ke atas kita untuk kesemua era dan zaman.

Firman Allah : al-Hajj 40
Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Hajj 40) :
Semua rumah-rumah ibadat akan terancam kepada perobohan walaupun rumah-rumah itu merupakan rumah-rumah suci yang didirikan khusus untuk beribadat kepada Allah, kerana ia mengikut pandangan kebatilan, alasan bahawa rumah-rumah itu banyak disebutkan nama Allah tidak dapat menolaknya daripada perobohan dan tiada yang dapat melindungkan keselamatan rumah-rumah suci itu melainkan (sunnatullah) yang menolak setengah pencerobohan manusia dengan penentangan daripada setengah manusia yang lain, iaitu penolakan dan pertahanan yang dilakukan oleh pembela-pembela aqidah terhadap musuh-musuh mereka yang mencabul kehormatan rumah-rumah suci dan para penghuninya. Kebatilan selalu bersikap sewenang-wenang. Ia tidak berhenti-henti mencabul dan menceroboh kecuali ia ditentang dan dilawan dengan kekuatan yang sama. Kebenaran itu tidak cukup dengan kebenarannya sahaja untuk melawan pencerobohan kebatilan, malah ia harus mempunyai kekuatan yang dapat melindung dan mempertahankan keselamatannya.

Ayat ini memerintahkan kita supaya kita menyerang musuh-musuh kita sebelum kita ini diserang, diperangi dan dizalimi oleh mereka itu. Ini adalah perang dalam bentuk yang OFENSIF. Islam menyerang dan menakluki Farsi dalam perang al-Qadisyiah sedangkan Farsi tidak menyerang Islam atau mengancam dan mengganggu Islam. Ayat-ayat ini berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD, iaitu ianya tidaklah terhad kepada sesutau masa dan zaman yang tertentu sahaja, malah ianya adalah untuk kesemuanya zaman dan era termasuklah dalam era Jahiliyah.

Firman Allah: al-Baqarah 193
Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Baqarah) :
Dasar agung yang disyariatkan oleh Islam di dalam ayat-ayat pertama al-Quran yang diturun mengenai peperangan ini masih lagi berkuat kuasa, dan Aqidah Islam juga masih terus menghadapi orang-orang yang mencerobohinya dan mencerobohi pemeluk-pemeluknya dengan berbagai-bagai cara, dan penindasan dan tindakan-tindakan kejam juga masih terus menimpa orang-orang yang beriman dalam bentuk individu, kelompok-kelompok dan umat-umat seluruhnya pada sesetengah waktu. Dan setiap mereka yang menghadapi penindasan terhadap agamanya dalam apa-apa bentuk sekalipun adalah diwajibkan bangkit melawan dan berperang, dan menegakkan dasar agung yang disyariatkan oeh Islam itu. Oleh sebab itu kelahiran dasar ini merupakan hari lahir yang baru bagi umat manusia.

Ini adalah ayat yang berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD yang tidak terhad dan terikat kepada mana-mana era dan zaman asalkan ianya adalah revolusi dan peperangan oleh sekumpulan umat Islam untuk meruntuh dan menghancurkan kerajaan manusia yang syirik dan kufur. Kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah satu “fitnah”, iaitu penindasan kerana ia menjalankan segala peraturan dan undang-undang manusia, dan selama mana ianya adalah berbentuk sebagai satu “fitnah”, selama itulah Allah memerintahkan setiap individu dan setiap kumpulan umat Islam yang tidak disyaratkan untuk wujud sebagai seorang warga di bawah sesebuah kerajaan Islam, supaya mereka melancarkan Jihad , Perang dan Revolusi ke atasnya (kerajaan Malaysia), dan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi seperti ini adalah dalam bentuknya yang OFENSIF, iaitu menyerang sebelum diserang oleh musuh-musuh Islam.

Firman Allah : Al-Maidah 21
Wahai kaumku! Masuklah ke tanah suci (Palestin) yang telah diperintah oleh Allah untuk kamu (memasukinya); dan jangan kamu berbalik undur ke belakang, ( kalau kamu undur) maka kamu kelak akan menjadi orang-orang yang rugi..

Nabi Musa as memerintahkan kaumnya supaya mereka menyerang dan memerangi negeri Palestin yang pada masa itu sedang berada di bawah kekuasaan orang-orang kafir padahal mereka itu (kaum Nabi Musa as) kesemuanya adalah kaum pelarian daripada Mesir yang belum lagi berada di bawah satu kerajaan Islam.

Firman Allah :al-Baqarah 251
Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Baqarah) :
Di sini Allah SWT menguat kuasakan perintah-Nya, melaksanakan takdir-Nya dan meletakkan kalimah kebenaran, kebajikan dan kebaikan sebagai kalimah yang tertinggi, iaitu Allah SWT meletakkan hasil pertarungan, pertandingan dan perjuangan itu di tangan kekuatan yang baik dan membina, iaitu pertarungan yang merangsangkan sesuatu yang paling luhur dan mulia yang ada pada kekuatan ini dan menyampaikan kekuatan ini kesetinggi-tinggi darjah kesempurnaan yang telah ditetapkan kepada-Nya dalam hidup ini.
Oleh sebab itulah kumpulan kecil yang beriman dan percaya kepada Allah SWT itu mendapat kemenangan pada akhir perjuangan mereka. Ini ialah kerana mereka melambangkan iradat Allah SWT yang tetinggi yang mahu menolak kerosakan daripada bumi dan menegakkan kebaikan dalam kehidupan manusia. Mereka mendapat kemenangan kerana mereka melambangkan matlamat Ilahi yang tertinggi yang wajar mendapat kemenangan.”

Pada mulanya kaum Muslimin telah di halau keluar dengan kekerasan dan perang daripada negara asal mereka, iaitu Baitul Maqdis oleh kaum kafir, dan mereka terpaksa wujud dan hidup sebagai kaum pelarian di luar kota. Beberapa generasi kemudian setelah menjalani kehidupan sebagai kaum pelarian, Nabi Daud as telah dilantik sebagai ketua satu angkatan revolusi Islam yang menyerang dan menakluki kembali kota Baitul Maqdis daripada kekuasaan Jalut dan orang-orang kafir, dan selepas itu Baginda dilantik sebagai Raja yang baru. Ini adalah peristiwa Revolusi Islam yang amat gemilang dalam sejarah umat Islam yang turut dimuatkan di dalam al-Quran sebagai satu pengajaran dan contoh tauladan untuk kita ikuti dan ke arah tujuan ini agar kita melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi pada setiap zaman di bumi kita ini.

Firman Allah :al-Anfal 60
Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan daripada pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain daripada mereka yang kamu tidak mengetahuinya, sedangkan Allah mengetahuinya. Dan apa yang kamu belanjakan pada jalan Allah akan disempurnakan balasannya kepada kamu, dan kamu tidak akan dianiayai.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran al-Anfal 60):
Islam harus mempunyai kekuatan yang membolehkannya bertindak di bumi untuk membebaskan manusia.

Islam bukannya satu sistem teologi yang dapat direalisasikan sebaik sahaja ia tersemat di dalam hati sebagai akidah dan sebaik sahaja ia ditegakkan sebagai satu peraturan syiar-syiar ibadat dan selepas itu berakhirlah tugasnya, malah Islam adalah satu sistem hidup yang praktikal dan realislistik yang menghadapi berbagai-begai sistem hidup yang lain, yang ditegakkan ke atasnya berbagai-bagai kuasa yang lain dan di belakangnya disokong oleh kekuatan-kekuatan material. Oleh sebab itu Islam tidak mempunyai jalan keluar yang lain untuk menegakkan sistem Rabbani – dari bertindak menghancurkan kekuatan-kekuatan material itu disamping menghancurkan kuasa-kuasa yang melaksanakan sistem-sistem hidup itu dan menentang sistem hidup Rabbani.

Itulah batas keupayaan yang maksima di mana kaum Muslimin tidak boleh cuai dari menyediakan segala punca kekuatan yang mampu diadakan mereka.

Tujuannya ialah untuk menimbulkan perasaan takut di dalam hati musuh-musuh Allah yang sekali gus merupakan musuh-musuh kaum Muslimin di dunia ini, iaitu musuh-musuh yang jelas yang diketahui oleh kaum muslimin dan musuh-musuh yang berada dibelakang yang tidak diketahui mereka atau musuh-musuh yang tidak menunjukkan perseturuan secara terang-terangan terhadap mereka, sedangkan Allah mengetahui rahsia-rahsia dan hakikat-hakikat mereka.

Kumpulan musuh-musuh ini akan merasa gentar terhadap kekuatan Islam walaupun kekuatan itu belum lagi menghentam mereka. Kaum muslimin diperintah supaya menjadikan kuat dan supaya mereka mengumpulkan segala punca kekuatan yang mampu dikumpulkan mereka agar mereka ditakuti dan digeruni di muka bumi ini, dan agar kalimatullah terletak ditempat yang paling tinggi, dan agar seluruh ketaatan (agama) tertentu kepada Allah sahaja.

Ini adalah ayat Medinah yang berbentuk UMUM, KEKAL, FINAL dan MUKTAMAD yang dimaksudkan untuk kesemua zaman yang dipertanggungjawabkan ke atas setiap individu Muslim. Allah memerintahkan kita agar kita menyediakan segala kekuatan kewangan, teknologi dan ketenteraan untuk menakut, menggerun dan mengancam serta untuk menyerang dan memerangi dalam bentuknya yang OFENSIF terhadap orang-orang kafir yang memusuhi kita. Ayat ini menolak konsep NUSSRAH ciptaan Hizbu at-Tahrir yang hanya mengambil sikap berdiam diri sekadar menunggu pertolongan dan kekuatan daripada orang-orang Islam yang lain untuk berperang bagi pihak kita. Kemunculan umat Islam di Medinah yang membantu Rasulullah saw bukanlah golongan yang lain dan asing daripada Pergerakan Islam pimpinan Rasulullah saw yang satu dan sama di Mekah. Rasulullah saw sendiri tidak pernah bersabda bahawa metod perjuangan Islam adalah NUSSRAH, iaitu menunggu kemunculan golongan Islam yang lain untuk membantu dan berperang bagi pihak dan untuk kita, sebaliknya Baginda bersabda bahawa Baginda diutuskan untuk memerangi orang-orang kafir sehingga mereka itu mengucap dua kalimah syahadah, dan perintah Baginda seperi ini adalah dipertanggungjawabkan ke atas setiap individu umat Islam dan untuk kesemua masa dan zaman berkekalan.
Dalam memperkatakan mengenai metod Nussrah, kita ingin bertanya kepada puak Hizbu at-Tahrir mengenai perkara-perkara berikut :

1. Mengenai golongan para pejuang Islam yang memberi Nussrah ini, kita ingin bertanya – siapakah golongan mereka ini, siapakah yang mewujudkan mereka ini, bagai mana mereka ini diwujudkan, apakah dasar-dasar dan metod perjuangan mereka, bagai manakah cara-cara perjuangan mereka yang membolehkan mereka untuk mengumpulkan segala kekuatan ketenteraan dan ekonomi sehingga mereka berkemampuan untuk melawan musuh-musuh kita sedangkan mereka ini kesemuanya adalah umat Islam daripada bumi dan negara Jahiliyah kita ini yang sama?

2. Para pejuang Islam tidak dibolehkan untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadap sesuatu kerajaan manusia yang syirik dan kufur – ini adalah satu hukum Islam yang sah dan “legitimate” mengikut pendapat Hizbu at-Tahrir. Dalam pada itu, kita dibolehkan oleh metod Nussrah ini untuk mendapat pertolongan daripada para pejuang Islam yang lain yang akan meruntuh dan menghapuskan kerajaan manusia yang syirik dan kufur ini dan yang akan merampas kuasa pemerintahan daripada kerajaan manusia ini melalui Jihad, Perang dan Revolusi. Apakah ini tidak bererti kewujudan percanggahan dan kontradiksi dalam metod Nussrah yang menjadi pegangan dan amalan puak Hizbu at-Tahrir?

3. Metod Nussrah ini adalah metod perjuangan Islam yang betul sedangkan metod Jihad, Perang dan Revolusi yang diamalkan oleh para pejuang Islam yang memberi Nussrah kepada puak Hizbu at-Tahrir ini adalah metod yang tidak betul mengikut pegangan dan amalan puak Hizbu at-Tahrir sendiri – mengapakah pula puak Hizbu at-Tahrir ini meminta atau mengharapkan golongan Islam yang tidak betul ini untuk membantu dan memberi pertolongan kepada mereka?

4. Mengapakah Hizbu at-Tahrir (HT) tidak menyeru para pejuang Islam yang akan membantu mereka ini agar mereka ini (para pembantu) ikut cara mereka, iaitu cara Nussrah, kerana sememangnya mereka meyakini bahawa metod Nussrah ini adalah metod Islam yang betul sedangkan metod perjuangan para pembantu mereka ini adalah metod yang tidak betul kerana mereka itu berjuang melalui Jihad, Perang dan Revolusi ?

5. Mengapakah Hizbu at-Tahrir membiarkan mereka ini, iaitu golongan yang memberi Nussrah ini, untuk kekal dalam keadaan mereka yang tidak betul seperti ini?

6. Mengapakah Hizbu at-Tahrir menjadikan pertolongan daripada golongan yang tidak betul di sisi Allah swt ini sebagai sebahagian daripada metod perjuangan mereka yang dianggapkan oleh mereka sebagai metod yang sah dan benar di sisi Allah swt ?

7. Apakah pihak Muslim yang memberi pertolongan dan bantuan ini sememangnya sudahpun sedar dan bersetuju sejak daripada awal-awal lagi bahawa peranan dan perjuangan mereka ini adalah semata-mata hanyalah untuk membantu dan menolong puak Hizbu at-Tahrir sahaja agar mereka ini dapat mengambil alih kuasa pemerintahan yang akan membolehkan mereka ini untuk menjalankan segala peraturan dan undang-undang Allah?

8. Mengapakah pihak Muslim yang memberi pertolongan dan bantuan ini tidak mahu melantik orang-orang daripada kalangan mereka itu sendiri untuk berkuasa dan memerintah secara Islam di dalam Negara Islam yang diwujudkan oleh mereka ini, iaitu Negara Islam yang diwujudkan oleh mereka melalui perjuangan Jihad, Perang dan Revolusi, mengapakah mereka ini adalah begitu baik hati sekali sehingga sanggup untuk menyerahkan kuasa pemerintahan negara secara percuma kepada puak Hizbu at-Tahrir ini – apakah ada sesuatu keistimewaan yang dimiliki Hizbu at-Tahrir pada pandangan mereka?

9. Tidakkah ini juga bererti bahawa metod Nussrah ini adalah metod yang tidak lengkap dan sempurna kerana ia memerlukan kepada kewujudan satu golongan yang lain yang ditugaskan khas untuk menyerang dan berperang bagi pihak dan untuk Hizbu at-Tahrir yang mengamalkan metod Nussrah ini?

10. Apakah yang akan terjadi sekiranya para pejuang Islam yang akan memberi bantuan dan pertolongan kepada Hizbu at-Tahrir ini turut ikut cara dan metod perjuangan mereka, iaitu ikut cara dan metod Nussrah dengan meninggalkan metod perjuangan melalui Jihad, Perang dan Revolusi – tidakkah ini bererti bahawa pihak Hizbu at-Tahrir ini tidak lagi boleh berharap untuk mendapatkan bantuan daripada mereka ini atau daripada sesiapapun lagi, dan tidakkah ini bererti bahawa puak Hizbu at-Tahrir ini sekali-kali tidak boleh berharap untuk menghapuskan musuh-musuh mereka ini nanti, tidakkah ini bererti bahawa puak Hizbu at-Tahrir tidak akan berkemungkinan untuk mencapai kejayaan dalam perjuangan mereka selagi mereka mengamalkan metod Nussrah dalam perjuangan mereka, dan tidakkah ini merupakan fakta-fakta yang konkerit yang membuktikan bahawa metod Nussrah ini adalah metod perjuangan yang sama sekali tidak “viable” dan pragmatik?

11. Mengapakah pihak Hizbu at-Tahrir tidak ikut cara perjuangan para pejuang Islam yang memberi Nussrah ini kerana kemungkinan besar metod perjuangan mereka ini adalah metod Islam yang betul?

Amat banyak percanggahan dan kecelaruan dalam pemikiran Hizbu at-Tahrir yang tidak terhurai dengan jelas dan terang, dan jawapan kepada semua persoalan yang kita timbulkan di sini hanyalah satu sahaja, iaitu metod NUSSRAH ini adalah metod yang tahyul yang langsung tidak masuk akal, yang bertentangan dengan al-Quran, Sunnah dan Sirah kerana ianya adalah rekaan kaum Yahudi yang bertujuan untuk mengeliru dan membingungkan kita sahaja agar kita terpesong dan menyeleweng daripada jalan dan metod perjuangan Islam yang benar daripada Allah dan Rasul-Nya. Tidak wujud seorang pun daripada kalangan ulama kita yang muktabar, baik Salaf mahupun Khalaf, yang mengatakan bahawa Metod perjuangan Islam adalah NUSSRAH, sebaliknya mereka kesemuanya sepakat mengatakan bahawa Jihad, Perang dan Revolusi adalah metod Islam daripada Allah dan Rasul-Nya dengan dalil-dalil daripada ayat-ayat al-Quran dan Hadis-hadis yang sahih serta yang kesemuanya ini adalah jelas dan terang.

Wan Solehah al-Halbani

Sdr Muhammad Ghazi,

Sdr mengatakan bahawa kenyataan saya adalah melampau kerana adalah orang-orang kafir. Saya kemukakan di sini tulisan saya mengenai kekufuran kerana kita mengamalkan sistem politik demokrasi untuk tatapan dan komen sdr :

KALIMAH ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ BERERTI BAHAWA :

1. Kerajaan Allah sahaja yang tertinggi dan paling berkuasa yang mengatasi dan menundukkan seluruh kerajaan manusia dan undang-undang manusia yang selain daripada Allah (9:33);

2. Allah adalah Tuhan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk menguat kuasakan undang-undang Allah ke atas manusia (5:44);

3. Allah adalah Tuhan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk membuat undang-undang untuk seluruh umat manusia (12:40);

4. Allah adalah Tuhan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk menghukum manusia dengan undang-undang Allah (5:44);

5. Allah adalah Tuhan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk memerintah bumi (3:26; 7:54);

6. Allah adalah Tuhan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk menghamba abdikan manusia kepada kuasa Allah, iaitu manusia menjadi para hamba kepada Allah (1:1; 21:24);

7. Allah adalah Tuhan yang berkuasa, berdaulat dan berhak untuk disembah oleh manusia (4:36);

8. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti penafian, penolakan, pengingkaran dan penentangan yang aktif dan total terhadap kerajaan dan undang-undang manusia seperti kerajaan dan undang-undang demokrasi Malaysia kita ini (4:60; 60:4);

9. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti tidak wujud sikap dan dasar berkecuali, berdiam diri dan tanpa tindakan terhadap sesebuah kerajaan manusia dan undang-undang manusia yang kafir (4:97);

10. Kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ bererti memerangi kerajaan yang kafir dalam bentuk peperangan yang ofensif untuk kemudiannya digantikan dengan sebuah kerajaan Allah (2:251, 193; 22:40).

KERAJAAN MALAYSIA DAN SISTEM POLITIK DEMOKRASI ADALAH KAFIR KERANA :

1. Artikel 4 Perlembagaan Malaysia meletakkan status Perlembagaan Malaysia sebagai undang-undang yang tertinggi yang mengatasi al-Quran dan Hadis;

2. Artikel 43 Perlembagaan Malaysia memberi kuasa kepada para pemerintah untuk menguat kuasakan undang-undang manusia ke atas umat manusia;

3. Artikel 44 Perlembagaan Malaysia memberi kuasa kepada para pemerintah untuk membuat undang-undang manusia;

4. Artikel 161 Perlembagaan Malaysia memberi kuasa kepada mahkamah untuk menghukum manusia dengan undang-undang manusia;

5. Perlembagaan Malaysia menyerahkan kuasa dan hak kepada manusia untuk memerintah ke atas seluruh umat manusia (artikel 43, 44, 161);

6. Perlembagaan Malaysia mewujudkan sistem manusia menjadi para hamba kepada manusia kerana manusia berada di bawah kuat kuasaan undang-undang demokrasi ciptaan manusia(artikel 43);

7. Perlembagaan Malaysia mewujudkan sistem manusia menyembah manusia (artikel 43, 161);

8. Perlembagaan Malaysia mewujudkan Tuhan-tuhan Manusia yang membuat undang-undang, yang memerintah ke atas manusia dan yang disembah oleh manusia (artikel 43, 44, 161);

9. Kepercayaan Kepada Tuhan dalam Rukun Negara mempunyai pengertian mengiktiraf kesemua Tuhan sebagai Tuhan-tuhan yang sah;

10. Kerajaan Malaysia mengimani, menganuti dan mengamalkan agama demokrasi yang kafir dengan sekali gus ia manolak dan mengingkari kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ.

RUKUN NEGARA ADALAH KAFIR

Kepercayaan kepada Tuhan :

1. Allah swt
2. Jesus Kristus
3. Tuhan Buddha
4. Tuhan Hindu
5. Tuhan Zoroaster
6. Tuhan Appolo

Kepercayaan kepada Tuhan dalam Rukun Negara dapat dianalisiskan sebagai mempunyai dua permasalahan yang besar:

1. Tuhan tidak terkhusus kepada Allah sahaja dan dimaksudkan kepada semua Tuhan;

2. Tidak ada penafian dan pengingkaran terhadap Tuhan-Tuhan yang lain, malah Rukun Negara mengiktiraf dan membenarkan kesemua Tuhan selain daripada Allah s.w.t.

Bagi maksud Rukun Negara, Buddha juga Tuhan, Vishnu juga Tuhan, segala patung di kuil-kuil Hindu dan Cina itu juga Tuhan-Tuhan yang layak disembah, kesemua Tuhan itu diiktiraf dan diletakkan sama taraf dengan Allah s.w.t. Rukun Negara yang mengiktiraf dan yang menyama tarafkan kesemua Tuhan adalah kafir. Seseorang yang menyetujuinya serta ia tidak menolak dan mengingkarinya, ia mengalami kerosakan dalam pegangan dan amalannya akan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ yang mengeluarkan dirinya daripada agama Allah.

AMALAN DEMOKRASI ADALAH KAFIR

Undang-undang demokrasi dan Rukun Negara ciptaan manusia adalah AQIDAH DEMOKRASI yang kafir. Kerajaan Malaysia adalah kafir kerana AQIDAHNYA adalah kafir. Seseorang yang mengamalkan sistem politik demokrasi bererti ia mengamalkan agama yang kafir yang mengeluarkannya daripada agama Allah. Kita tidak boleh melakukan IJTIHAD dan MASLAHAH bagi membolehkan kita untuk mengamalkan sistem politik demokrasi bagi tujuan untuk memperjuangkan Islam; pertama, kerana ianya adalah tergolong ke dalam bahagian AQIDAH yang tidak memberi sebarang ruang kepada kita untuk melakukan IJTIHAD dan MASLAHAH; kedua, sudah wujud keputusan yang muktamad serta yang jelas dan terang daripada Allah yang khusus melarang kita daripada mengamalkan sistem politik demokrasi kita ini bagi tujuan untuk memperjuangkan Islam (35:10, 60:4, 4:60).

Firman Allah : Fatir 10
Sesiapa yang mahukan kemuliaan (maka hendaklah ia berusaha mencarinya dengan jalan mematuhi perintah Allah), kerana bagi Allah jualah segala kemuliaan. Kepada Allahlah naiknya segala madah yang baik (yang menegaskan iman dan tauhid untuk dimasukkan ke dalam kira-kira balasan), dan amal yang soleh pula diangkat-Nya naik ( sebagai amal yang makbul – yang memberi kemuliaan kepada yang melakukannya). dan sebaliknya; orang-orang yang merancangkan kejahatan (untuk mendapat kemuliaan), adalah bagi mereka azab seksa yang berat; dan rancangan jahat mereka (kalau berkesanpun) akan rosak binasa.

Orang-orang yang mengamalkan sistem politik demokrasi disifatkan Allah sebagai merancang untuk melakukan kejahatan yang akan diseksa di akhirat nanti! Ini adalah keputusan yang muktamad, serta yang jelas dan terang daripada Allah yang melarang kita daripada mengamalkan sistem politik demokrasi dan yang sekali gus menolak konsep ‘MATLAMAT MENGHALALKAN CARA” daripada Barat yang membolehkan amalannya.

UMNO DAN PAS YANG MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI ADALAH KAFIR KERANA :

1. Mereka melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun sebagai Tuhan-tuhan Manusia (Taghut) yang kafir.

2. Mereka mengamalkan agama yang kafir, mereka menghalal dan membolehkan amalannya serta mereka menyetujui dan meredhai amalannya itu;

3. Mereka mengiktiraf bahawa Perlembagaan Malaysia adalah undang-undang yang tertinggi yang mengatasi undang-undang al-Quran;

4. Mereka mengakui dan mengiktiraf semua Tuhan, iaitu mereka mengiktiraf Allah sebagai Tuhan kita dan mereka juga mengiktiraf Tuhan-tuhan yang lain sebagai Tuhan-tuhan yang sah yang bererti mereka melakukan syirik terhadap Allah;

5. Mereka mempertahan, memperkasa dan menjadi para pendukung kepada agama demokrasi;

6. Mereka membuat undang-undang manusia yang kafir;

7. Mereka menghukum manusia dengan undang-undang manusia;

8. Mereka adalah berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas umat manusia;

9. Mereka berada di bawah kuat kuasa undang-undang manusia yang menjadikan mereka sebagai para hamba kepada manusia;

10. Mereka mewujudkan sistem manusia menyembah manusia kerana seluruh umat manusia mentaati dan mematuhi undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

PARA PENGIKUT UMNO DAN PAS SERTA SELURUH UMAT ISLAM SEKELIAN YANG MENGAMALKAN AGAMA DEMOKRASI ADALAH ORANG-ORANG KAFIR, ZALIM DAN FASIK KERANA :

1. Mereka melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun sebagai Tuhan-tuhan Manusia yang kafir.

2. Mereka mengamalkan agama yang kafir, mereka menghalal dan membolehkan amalannya dan mereka menyetujui dan meredhainya bersekali dengan amalannya itu;

3. Mereka mengiktiraf bahawa Perlembagaan Malaysia adalah undang-undang yang tertinggi yang mengatasi undang-undang al-Quran;

4. Mereka mengakui dan mengiktiraf semua Tuhan, iaitu mereka mengiktiraf Allah sebagai Tuhan kita dan mereka juga mengiktiraf Tuhan-tuhan yang lain sebagai Tuhan-tuhan yang sah yang bererti mereka melakukan syirik terhadap Allah;

5. Mereka mempertahan, memperkasa dan menjadi para pendukung kepada agama demokrasi;

6. Mereka menyerahkan kuasa kepada para pemimpin untuk membuat undang-undang manusia yang kafir;

7. Mereka menyerahkan kuasa kepada para pemimpin mereka untuk menghukum manusia dengan undang-undang manusia;

8. Mereka menyerahkan kuasa kepada para pemimpin mereka yang berkuasa dan berdaulat untuk memerintah ke atas umat manusia;

9. Mereka menjadikan diri mereka sebagai para hamba kepada manusia kerana mereka berada di bawah kuat kuasa undang-undang manusia;

10. Mereka menyembah manusia kerana mereka mentaati dan mematuhi undang-undang demokrasi;

Kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah kerajaan manusia yang kafir. UMNO dan PAS serta sesiapa sahajapun yang mengamalkannya ianya bererti bahawa mereka mengamalkan agama manusia yang kafir. Ini adalah perbuatan mereka yang kafir yang sudah semestinya mengeluarkan mereka daripada agama Allah.

JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI :

Firman Allah : al-Hajj 40
Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

Firman Allah :al-Baqarah 251
Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini.

Allah memerintahkan kita supaya melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuk yang OFENSIF ke atas Kerajaan Malaysia sehingga ianya mengalami keruntuhan dan kehancuran yang total untuk kemudiannya digantikan dengan kerajaan Allah. Perang OFENSIF bererti menyerang dan memerangi kerajaan Malaysia atau musuh-musuh Islam yang lain tanpa terlebih dahulu kita ini diserang dan diperangi oleh mereka. Kerajaan Malaysia adalah penindasan, kezaliman dan kerosakan di sisi kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ kerana ianya berada di bawah sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA, iaitu manusia menjadi para hamba kepada manusia kerana mereka berada di bawah kuat kuasa undang-undang manusia. Allah memerintahkan kita supaya MEMBERONTAK terhadap kerajaan Malaysia kita ini dalam bentuk yang OFENSIF yang bertujuan untuk menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA yang wujud dan berlaku di dalamnya sehingga ianya mengalami keruntuhan dan kehancuran yang total untuk kemudiannya digantikan dengan sebuah kerajaan Allah yang akan menegakkan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA ALLAH.

Firman Allah: al-Baqarah 193
Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

Kerajaan Malaysia bersekali dengan segala peraturan dan undang-undangnya adalah disifatkan Allah sebagai “FITNAH” iaitu PENINDASAN kerana ianya adalah ciptaan manusia yang selain daripada Allah. Selagi penindasan ini wujud, selama itulah Jihad, Perang dan Revolusi adalah diperintahkan Allah untuk dilancarkan terhadap kerajaan demokrasi Malaysia kita ini sehingga penindasan ini, iaitu kerajaan Malaysia kita ini bersekali dengan segala peraturan dan undang-undangnya adalah terhapus semua sekali untuk kemudiannya digantikan dengan kerajaan Allah (2:193).

JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI ADALAH AQIDAH

Ayat-ayat 2:251; 22:40 dan 2:193 adalah Jihad, Perang dan Revolusi yang bertujuan untuk :

1. Menghapuskan kerajaan demokrasi atau mana-mana kerajaan manusia yang kafir;

2. Menegakkan kerajaan Allah di bumi.

Ini adalah ayat-ayat al-Quran yang berbentuk umum, kekal, muktamad dan final yang memerintahkan kita untuk melancarkan JIHAD, PERANG DAN REVOLUSI terhadap kerajaan demokrasi Malaysia dalam bentuknya yang OFENSIF dan untuk kesemua ZAMAN dan ERA. Perang di sini adalah bertujuan untuk menghapuskan sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA dan juga FITNAH yang wujud, beroperasi dan berkuat kuasa di dalam kerajaan Malaysia yang kafir. Jihad, Perang dan Revolusi mengikut ayat-ayat 2:193, 251 dan 22:40 yang sedang dibicarakan di sini adalah AQIDAH kerana ianya adalah Jihad, Perang dan Revolusi yang bertujuan untuk menghapuskan Taghut dan untuk menegakkan Tauhid, iaitu ianya dilancarkan dalam bentuk yang OFENSIF yang bertujuan untuk menghapuskan Uluhiyah dan Rububiyah Manusia dan untuk menegakkan Uluhiyah dan Rububiyah Allah dan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ . Jihad, Perang dan Revolusi yang bertujuan untuk menghapuskan Taghut dan untuk menegakkan Tauhid adalah FARDHU AIN yang diperintah dan diwajibkan ke atas setiap umat Islam dan untuk kesemua masa dan zaman.

Dalam sejarah kebangkitan dan penaklukan Islam di zaman keagungan Islam, para angkatan Islam menyerang, memerangi dan menakluki Rom, Sepanyol, Perancis, Balkan, Russia, Asia Tengah, Farsi, India dan Afrika Utara dengan Jihad, Perang dan Revolusi dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi musuh-musuh Islam sebelum dan tanpa terlebih dahulu diserang dan diperangi atau dizalimi dan disakiti oleh seluruh mereka itu. Secara umumnya majoriti daripada Jihad dan Perang yang dilancarkan oleh Rasulullah saw, yang kemudiannya diikuti oleh para Khulafa’ ar Rasyidin dan Negara-negara Islam yang wujud silih berganti pada zaman-zaman Medinah, Umayyah, Abasiyah di Baghdad, Andalus di Sepanyol, Seljuk dan Uthmaniyah di Turki dan lain-lain pusat kekuasaan Islam ke atas negara-negara kafir adalah dalam bentuk yang OFENSIF, iaitu menyerang dan memerangi mereka tanpa terlebih dahulu diserang dan diperangi oleh mereka itu yang bertujuan untuk menghapuskan penindasan dan kezaliman yang lahir akibat daripada sistem PENGABDIAN MANUSIA KEPADA KUASA MANUSIA yang wujud dan berkuat kuasa di dalam negara-negara kafir tersebut.

UMAT ISLAM YANG MENGAMALKAN SISTEM POLITIK DEMOKRASI MEMBATALKAN SYAHADAH MEREKA KERANA MEREKA MELAKUKAN PERKARA-PERKARA BERIKUT :

1. Mempercayai kerajaan demokrasi adalah Islam atau bersesuaian dengan Islam;

2. Mengamalkan sistem politik demokrasi yang bererti mengamalkan agama yang kafir;

3. Melantik ahli-ahli Parlimen dan Dun sebagai Tuhan-tuhan Manusia;

4. Menyerahkan kuasa untuk membuat undang-undang kepada ahli-ahli Parlimen dan Dun;

5. Menyerahkan kuasa kepada kerajaan untuk menjalan dan menguat kuasakan undang-undang;

6. Menghukum dan mengadili manusia dengan undang-undang manusia;

7. Berada di bawah kuat kuasa undang-undang demokrasi yang bererti menjadi para hamba kepada manusia yang mewujudkan sistem pengabdian manausia kepada manusia;

8. Mentaati dan mematuhi undang-undang demokrasi yang bererti menyembah manusia;

9. Menyetujui dan meredhai sistem politik demokrasi bererti beriman kepada agama demokrasi;

10. Tidak mengisytiharkan kekufuran demokrasi, tidak menolak dan mengkufur ingkarkannya serta tidak mengisytiharkan untuk menghapuskannya melalui Jihad, Perang dan Revolusi.

Seluruh umat Islam di Malaysia kita kini adalah orang-orang kafir kerana sikap dan pemikiran kita adalah kafir serta sistem kehidupan kita adalah kafir seperti mana yang digariskan di atas ini.

UMAT ISLAM YANG BERADA DI BAWAH KERAJAAN DEMOKRASI DAN KUAT KUASA UNDANG-UNDANG DEMOKRASI ADALAH ISLAM KERANA MEREKA MELAKUKAN PERKARA-PERKARA BERIKUT :

1. Mempercayai dan mengisytiharkan kekufuran kerajaan demokrasi;

2. Tidak mengamalkan sistem politik demokrasi;

3. Menjauhi dan memisahkan diri kita daripada kerajaan demokrasi;

4. Menolak dan mengkufur ingkarkan kerajaan demokrasi;

5. Tidak berkompromi dengan kerajaan demokrasi;

6. Memusuhi dan membenci sistem politik demokrasi dan kerajaan demokrasi;

7. Mengancam, mengganggu dan mencabar kerajaan demokrasi, serta hidup di sepanjang masa sebagai penderhaka dan pemberontak yang aktif terhadap Kerajaan demokrasi;

8. Berkonfrantasi sepanjang masa terhadap kerajaan demokrasi;

9. Mengisytiharkan Jihad, Perang dan Revolusi untuk menghapuskan demokrasi adalah Fardhu Ain;

10. Buat persediaan untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas kerajaan demokrasi.

Ini adalah METOD ISLAM dalam perjuangan Islam untuk menghapuskan sesuatu kekuasaan kafir untuk menegakkan kerajaan Allah di bumi. Kita menjadi Islam kerana sikap dan pemikiran kita adalah Islam serta sistem kehidupan kita adalah juga Islam seperti mana yang digariskan di atas ini.

METOD ISLAM ADALAH METOD PERJUANGAN RASULULLAH SAW.

Apabila sistem kehidupan Rasulullah saw semasa dalam era Mekah dahulu itu ditaati, dipatuhi dan diamalkan semua sekali di Malaysia kita ini; pertama sekali, ia menyempurnakan pegangan dan amalan kita akan AQIDAH kita; kedua, ia akan membawa perjuangan Islam kita kepada Jihad, Perang dan Revolusi.

SIKAP DAN TINDAKAN RASULULLAH SAW TERHADAP AGAMA DAN KEKUASAAN JAHILIYAH :

1. Mengisytiharkan kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ untuk menegakkan kekuasaan Islam dan sistem kehidupan Islam, serta matlamat untuk menghapuskan kekuasaan Jahiliyah.

2. Mengisytiharkan agama jahiliyah Mekah sebagai agama yang syirik dan kufur.

3. Tidak mengamal, mengimani dan menganuti agama Jahiliyah.

4. Tidak membolehkan amalan agama Jahiliyah bagi tujuan perjuangan Islam.

5. Tidak mengiktiraf dan bersetuju terhadap agama Jahiliyah.

6. Tidak bersetuju untuk menyerahkan hak dan kuasa untuk membuat peraturan dan undang-undang kepada manusia.

7. Tidak mentaati peraturan dan undang-undang manusia.

8. Menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan terbuka, aktif dan total terhadap agama Jahiliyah.

9. Memisah dan mengasingkan diri daripada kepimpinan kufur dan kekuasaan kufur serta untuk memusuhi dan membencinya.

10. Mengamalkan sikap tidak berkompromi dan non-konformis terhadap agama Jahiliyah.

11. Mencabar dan mengancam agama Jahiliyah yang sedang berkuasa dan berdaulat.

12. Bersedia dan sanggup untuk dizalimi dan ditindas oleh kekuasaan Jahiliyah dengan ketara dan berpajangan.

13. Setelah memperolehi kekuatan, Islam akan melancarkan Jihad dan Perang terhadap Jahiliyah untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia dan untuk mengembalikan pengabdian seluruh umat manusia kepada Allah sahaja.

Inilah jalan dan metod perjuangan Rasulullah saw semasa dalam era Mekah yang sama sekali berbeza dan berkontradiksi dengan sistem kehidupan seluruh umat Islam kita di Malaysia kini. Baginda memisah dan mengasingkan kumpulan umat Islam daripada masyarakat Jahiliyah dan meletakkanya di bawah kepimpinan yang baru yang dipimpin oleh beliau sendiri yang mencabar dan mengancam kepimpinan Jahiliyah. Baginda mengamalkan sikap dan tindakan-tindakan penafian, penolakan, pengingkaran dan penentangan yang terbuka, aktif dan total terhadap agama Jahiliyah, kepimpinan Jahiliyah dan kerajaan Jahiliyah Mekah.

Sebaliknya jalan perjuangan umat Islam kita adalah jalan yang sama sekali berkontradiksi dengan jalan Rasulullah saw. Seluruh umat Islam kita mengamalkan agama demokrasi yang melibatkan mereka itu dengan kesyirikan dan kekufuran yang mengeluarkan seluruh mereka itu daripada agama Allah – ini adalah kerana mereka melakukan perkara-perkara berikut :

1. Tidak mengisytiharkan matlamatnya untuk menghapuskan agama demokrasi sebagai agama yang syirik dan kufur;

2. Tidak mengisytiharkan bahawa demokrasi ini adalah agama yang syirik dan kufur ;

3. Mengamal dan menganuti agama demokrasi yang bererti mereka menganuti dan mengamalkan agama manusia yang syirik dan kufur ;

4. Memboleh dan menghalalkan amalan agama demokrasi sebagai jalan untuk memperjuangkan Islam;

5. Mengiktiraf, bersetuju dan meredhai agama demokrasi;

6. Bersetuju dan redha untuk menyerahkan hak dan kuasa untuk membuat peraturan dan undang-undang kepada manusia ;

7. Mentaati dan mematuhi peraturan dan undang-undang demokrasi ciptaan manusia;

8. Tidak menafi, menolak, mengingkari dan menentang dengan aktif dan total terhadap agama demokrasi yang syirik dan kufur ;

9. Tidak memisahkan diri daripada kepimpinan kufur dan kekuasaan kufur serta tidak memusuhi dan membencinya;

10. Tidak mengamalkan sikap tidak berkompromi dan non-konformis terhadap agama Jahiliyah

11. Tidak mencabar dan mengancam agama Jahiliyah yang sedang berkuasa dan berdaulat.

12. Tidak akan dizalimi dan ditindas oleh kekuasaan Jahiliyah kerana cara berdakwah yang tidak mencabar dan mengancam kekuatan dan kekuasaan Jahiliyah;

13. Tidak bersedia untuk melancarkan Jihad dan Perang terhadap Jahiliyah dan kekuasaan jahiliah serta tidak bercadang untuk menghapuskan sistem pengabdian manusia kepada kuasa manusia.

Umat Islam kita memilih jalan dan metod perjuangan yang syirik dan kufur. Al-Quran menyatakan dengan jelas dan terang bahawa perjuangan yang berbeza dan berkonflik dengan jalan dan metod daripada Allah dan Rasul-Nya adalah kesyirikan dan kekufuran :

Firman Allah : al-Imran 32
Katakanlah : Taatlah kepada Allah dan Rasul, jika kamu berpaling, maka sesungguhnya Allah tidak kasihkan orang-orang kafir.

Kehidupan seluruh massa umat Islam di Malaysia kita ini adalah satu kontradiksi yang total dengan kehidupan Rasulullah saw dan para pengikut Baginda semasa di zaman Mekah itu, kehidupan kita kini juga berbeza dan berkontradiksi dengan segala konsep dan prinsip yang terkandung dalam kalimah ﻵﺍﻟﻪﺍﻷﺍﷲ. Kesemuanya ini bererti bahawa sistem kehidupan seluruh massa umat Islam kita kini adalah syirik dan kufur yang mengeluarkan seluruh umat Islam kita ini daripada agama Allah.

Sistem kehidupan Rasulullah saw di zaman Mekah dahulu itu adalah METOD ISLAM dalam perjuangan Islam untuk menghapuskan kekuasaan kufur dan untuk menegakkan satu kekuasaan Islam. Apabila kita mengamalkan sistem kehidupan Rasulullah saw dan para pengikut Baginda semasa di zaman Mekah seperti mana yang di gariskan di atas ini di Malaysia kita pada masa ini, itu adalah satu Proses Revolusi yang akan membawa Pergerakan Islam di Malaysia kita ini kepada Jihad, Perang dan Revolusi.

PROSES REVOLUSI

PROSES REVOLUSI adalah METOD ISLAM yang akan membawa sesuatu Pergerakan Islam itu kepada Jihad, Perang dan Revolusi. Segala konsep revolusi yang wujud dan diamalkan oleh Rasulullah saw di zaman Mekah, membantu kita untuk memahami dan mengenal pastikan konsep-konsep revolusi yang sewajarnya kita praktikkan dalam PROSES REVOLUSI bagi perjuangan kita pada zaman kita kini di Malaysia kita ini :

1. Proses Revolusi adalah satu fasa perjuangan yang wujud dalam bentuk konflik secara total dan terbuka di antara Pergerakan Islam dengan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur yang akhirnya akan membawa kepada Jihad, Perang dan Revolusi;

2. Proses Revolusi ini akan memakan masa yang agak lama, mungkin generasi demi generasi, yang kemudianya akan membawa kepada kebangkitan massa ummah yang akan membesar dan mengembang kepada Jihad, Perang dan Revolusi;

3. Proses Revolusi ini adalah satu fasa perjuangan yang membolehkan sesuatu Pergerakan Islam itu untuk mengumpul, membina dan menjana KEKUATANNYA daripada segala sumber daripada dalam Pergerakan Islam itu sendiri dan juga segala sumber daripada persekitarannya;

4. Ia bermula daripada satu Pergerakan Islam yang kecil sehingga ia membesar dengan mendapat sokongan dan penglibatan daripada seluruh massa umat Islam di persekitarannya;

5. Pergerakan Islam amat memerlukan kepada segala KEKUATAN untuk mengatasi musuh-musuhnya, iaitu kekuatan iman dan ketaqwaan, kekuatan jiwa dan rohani, kekuatan tekad dan keazaman, kekuatan semangat dan komitmen yang amat mendalam kepada perjuangan, kekuatan perpaduan sesama para pejuang Islam, kekuatan dalam bentuk kefahaman yang mendalam mengenai Aqidah Islam dan juga Metod Islam, serta kekuatan fizikal dalam bentuk material, persenjataan dan latihan – segala kekuatan ini adalah amat diperlukan kerana ianya adalah untuk tujuan merampas kuasa politik negara yang kufur itu dengan Jihad, Perang dan Revolusi;

6. Kebangkitan Islam dimulakan dengan pembentukan sebuah Pergerakan Islam yang MENDEKLARASIKAN matlamat perjuangannya secara terbuka untuk menghapuskan kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini untuk kemudianya digantikan dengan sebuah kerajaan Allah melalui Jihad, Perang dan Revolusi;

7. Pergerakan Islam mengamalkan sikap dan tindakan-tindakan PENENTANGAN TOTAL dan TANPA KOMPROMI terhadap kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini;

8. Pergerakan Islam mengelakkan diri mereka daripada mengamalkan sistem politik demokrasi, mereka memisah dan mengasingkan diri mereka daripadanya, mereka menolak kepimpinan yang sedia ada dan mereka berhimpun di bawah satu kepimpinan yang baru;

9. Pergerakan Islam mengoperasikan proses penyebaran Aqidah dan Pemikiran Islam dalam bentuk TARBIYAH, TINDAKAN dan PERGERAKAN, dan bukan hanya tarbiyah demi tarbiyah sahaja tanpa tindakan dan pergerakan;

10. Pergerakan Islam sentiasa bertindak aktif, agresif dan militen dalam MENCABAR, MENGGANGGU dan MENGANCAM kerajaan demokrasi yang syirik dan kufur ini;

11. Sesebuah kerajaan demokrasi itu tidak diberi pilihan yang lain melainkan hanya untuk bertindak balas dalam bentuk MENINDAS dan MENZALIMI sesebuah Pergerakan Islam yang berbentuk agresif, militen, radikal dan revolusyeneri ini;

12. Tindak balas yang zalim dan menindas sesebuah kerajaan demokrasi terhadap Pergerakan Islam ini hanyalah sekadar untuk menyelamatkan kerajaan mereka daripada mengalami kehancuran, mengelakkan pengusiran mereka daripada takhta pemerintahan mereka dan mengelakkan kehilangan segala harta dan kepentingan mereka – ia bertindak untuk mempertahan dan mengekalkan status quo;

13. “ACTIONS” dalam bentuk segala agitasi dan desakan yang aktif, agresif dan militen daripada Pergerakan Islam akan menimbulkan “REACTIONS” daripada kerajaan demokrasi, iaitu “reactions” daripada pihak kerajaan dalam bentuk tindakan-tindakan yang tegas dan keras dalam membenteraskan kebangkitan Islam ini, kemudian “REACTIONS’ ini pula akan menimbulkan “COUNTER-REACTIONS” daripada Pergerakan Islam yang bertindak semakin agresif dan militen terhadap kerajaan;

14. Segala “ACTIONS’, “REACTIONS” dan “COUNTER-REACTIONS” dalam bentuk segala tindakan dan serangan yang aktif, agresif dan militen yang saling berbalas-balas di antara kedua-dua pihak yang berkonflik ini akan merebak, menyemarak dan memuncak kepada satu situasi KONFRANTASI TERBUKA yang bersifat semakin hangat, getir dan sengit dari masa ke masa – situasi inilah yang menghidup, merangsang, menyegar dan mengkesinambungkan segala aktiviti Jihad, Perang dan Revolusi di kalangan para pejuang Islam;

15. Suasana kehangatan konflik dalam bentuk segala tindakan yang saling berbalas-balas di antara kedua-dua pihak yang berkonflik itu akan menyumbangkan kepada kekesanan gerakan TARBIYAH yang dijalankan oleh Pergerakan Islam di kalangan massa umat Islam dan sekali gus ianya juga membantu untuk mencapai peningkatan tahap KETAQWAAN di kalangan mereka (massa umat Islam) yang diharapkan agar mereka itu akan akhirnya terserap ke dalam perjuangan dan Pergerakan Islam;

16. Konflik ini adalah konflik hanya kerana AQIDAH semata-mata yang berbentuk AGAMA menentang AGAMA, dan ianya bukanlah konflik kerana bangsa, negara dan tanah air, atau kerana ekonomi, teknologi dan sebarang faktor yang lain daripada AQIDAH;

17. Konflik ini adalah sesuatu yang DIPAKSAKAN ke atas kekuasaan demokrasi yang syirik dan kufur ini, iaitu sesuatu yang dicipta dan diwujudkan dengan sengaja, sedar dan terancang oleh Pergerakan Islam yang bersifat dan berbentuk agresif, militen, radikal dan revolusyeneri;

18. Tanpa konflik seperti ini, umat Islam tidak akan mengalami kebangkitan, dan hal ini akan hanya mengakibatkan kelesuan, kelembapan dan akhirnya kelenyapan yang total kepada perjuangan Islam;

19. Pergerakan Islam sedar bahawa mereka sebenarnya menanggung risiko yang amat besar, iaitu setelah melalui jalan-jalan yang berliku-liku dan mengalami segala pahit getir, yang memakan masa generasi demi generasi, mereka menghadapi dua kemungkinan – samada perjuangan mereka akan berakhir dengan menempa kejayaan atau mereka akan tumpas di bumi, namun mereka tetap dijamin untuk mencatat kejayaan dan kemenangan yang amat gemilang di sisi Allah swt di akhirat nanti!

20. Pergerakan Islam tidak mengharapkan orang lain atau pihak yang lain untuk membantu mereka dalam mengatasi musuh-musuh mereka – mereka mengalah, mengatasi dan merampas kekuasaan politik itu dengan kekuatan yang ada pada mereka sendiri yang terkumpul, terjana dan terbina semasa dalam perjalanannya melalui proses TARBIYAH, TINDAKAN dan PERGERAKAN.

Inilah PROSES REVOLUSI yang berperanan sebagai satu proses radikalisasi dan aktivasi massa umat Islam yang akan membawa kepada KEBANGKITAN, PERANG dan REVOLUSI dalam fasa yang kemudiannya nanti. Hanya melalui amalan KONSEP-KONSEP REVOLUSI ini sahaja yang berkeupayaan untuk membawa sesuatu perjuangan Islam itu kepada JIHAD, PERANG dan REVOLUSI. Allah menyeru dan memerintahkan kita supaya membebaskan diri kita daripada belenggu kerajaan demokrasi yang kafir yang sedang berkuasa dan berdaulat ke atas kita ini dengan Jihad, Perang dan Revolusi.

Sekian, terima kasih.

Wan Solehah al-Halbani

Lubuk Terua, Temerloh, PAHANG DM

HIZBU AT-TAHRIR KAFIR

Hizbu at-Tahrir mendakwakan bahawa tidak ada REVOLUSI dalam bentuk perang dalam Islam terhadap sesebuah kerajaan manusia seperti kerajaan demokrasi Malaysia yang syirik dan kufur ini di atas beberapa sebab :

1. Jihad, Perang dan Revolusi bukan tanggungjawab individu atau sesuatu golongan, tetapi tanggungjawab sesebuah kerajaan Islam;

2. Tidak wujud Jihad dan Perang dalam bentuk yang OFENSIF, kesemua perang dalam Islam adalah Jihad dan Perang yang DEFENSIF sahaja;

3. Taat dan patuh kepada Sunnah Rasulullah saw, iaitu kita tidak memerangi sesebuah kerajaan Jahiliyah pada zaman Jahiliyah seperti mana kerajaan demokrasi Malaysia kita ini memandangkan Rasulullah saw tidak memerangi kaum Quraisy Mekah pada zaman Jahiliyah Mekah, Baginda hanya berperang setelah wujudnya sebuah kerajaan Islam di Medinah.

Tanggungjawab untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi adalah tanggungjawab individu :

Firman Allah : an-Nisa 84
Oleh itu berperanglah kerana sabilullah. Engkau tidak ditaklifkan selain daripada kewajipanmu sendiri sahaja dan berilah perangsang kepada orang-orang yang beriman semoga Allah menahan bahaya serangan orang-orang kafir itu dan Allah amatlah besar kekuatan-Nya dan amatlah berat penyiksaan-Nya.

Jihad, Perang dan Revolusi adalah tanggungjawab individu, dan justeru sekumpulan individu Islam walaupun tanpa kewujudan sesebuah kerajaan Islam itu adalah dipertanggungjawabkan untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi ke atas sesuatu kerajaan manusia yang syirik dan kufur. Ini bererti wujudnya REVOLUSI dalam Islam. Ayat ini diturunkan di Medinah, tetapi ianya adalah ayat yang KEKAL, UMUM dan MUKTAMAD yang boleh dimaksud dan ditujukan untuk kesemua umat Islam dan untuk kesemua masa dan zaman, termasuklah zaman Jahiliyah demokrasi sekarang ini di Malaysia kita ini.

Perintah Allah untuk berperang di zaman Medinah adalah berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD yang dimaksudkan untuk dilancarkan pada kesemua zaman dan masa, dan untuk seluruh individu dan kumpulan, serta untuk seluruh kerajaan Islam.
Solat, puasa, zakat, haji dan seluruh syariat Islam belum lagi wujud pada zaman Jahiliyah Mekah, sehubungan dengan ini, kita ingin bertanya HIZBU AT-TAHRIR, apakah semua ibadat ritual seperti ini belum lagi wajib ke atas kita sekarang ini kerana kita masih berada dalam era Jahiliyah di bawah kerajaan Jahiliyah? Kesemua ibadat ini dan seluruh syariat Islam adalah wajib ke atas kita pada masa kita ini dan justeru, Jihad, Perang dan Revolusi adalah wajib ke atas kita kerana segala perintahnya adalah berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD yang tidak terbatas kepada sesuatu masa dan zaman sahaja tetapi ianya adalah diperintahkan ke atas kita untuk kesemua era dan zaman.

Firman Allah : al-Hajj 40
Sekiranya Allah tidak menjatuhkan segolongan manusia dengan segolongan yang lain, nescaya runtuhlah tempat-tempat pertapaan serta gereja-gereja, dan sinagog-sinagog dan juga masjid-masjid yang sentiasa disebut nama Allah dengan banyak padanya.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Hajj 40) :
Semua rumah-rumah ibadat akan terancam kepada perobohan walaupun rumah-rumah itu merupakan rumah-rumah suci yang didirikan khusus untuk beribadat kepada Allah, kerana ia mengikut pandangan kebatilan, alasan bahawa rumah-rumah itu banyak disebutkan nama Allah tidak dapat menolaknya daripada perobohan dan tiada yang dapat melindungkan keselamatan rumah-rumah suci itu melainkan (sunnatullah) yang menolak setengah pencerobohan manusia dengan penentangan daripada setengah manusia yang lain, iaitu penolakan dan pertahanan yang dilakukan oleh pembela-pembela aqidah terhadap musuh-musuh mereka yang mencabul kehormatan rumah-rumah suci dan para penghuninya. Kebatilan selalu bersikap sewenang-wenang. Ia tidak berhenti-henti mencabul dan menceroboh kecuali ia ditentang dan dilawan dengan kekuatan yang sama. Kebenaran itu tidak cukup dengan kebenarannya sahaja untuk melawan pencerobohan kebatilan, malah ia harus mempunyai kekuatan yang dapat melindung dan mempertahankan keselamatannya.

Ayat ini memerintahkan kita supaya kita menyerang musuh-musuh kita sebelum kita ini diserang, diperangi dan dizalimi oleh mereka itu. Ini adalah perang dalam bentuk yang OFENSIF. Islam menyerang dan menakluki Farsi dalam perang al-Qadisyiah sedangkan Farsi tidak menyerang Islam atau mengancam dan mengganggu Islam. Ayat-ayat ini berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD, iaitu ianya tidaklah terhad kepada sesutau masa dan zaman yang tertentu sahaja, malah ianya adalah untuk kesemuanya zaman dan era termasuklah dalam era Jahiliyah.

Firman Allah: al-Baqarah 193
Dan berperanglah sehingga tiada lagi fitnah (penindasan) dan jadilah agama untuk Allah.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Baqarah) :
Dasar agung yang disyariatkan oleh Islam di dalam ayat-ayat pertama al-Quran yang diturun mengenai peperangan ini masih lagi berkuat kuasa, dan Aqidah Islam juga masih terus menghadapi orang-orang yang mencerobohinya dan mencerobohi pemeluk-pemeluknya dengan berbagai-bagai cara, dan penindasan dan tindakan-tindakan kejam juga masih terus menimpa orang-orang yang beriman dalam bentuk individu, kelompok-kelompok dan umat-umat seluruhnya pada sesetengah waktu. Dan setiap mereka yang menghadapi penindasan terhadap agamanya dalam apa-apa bentuk sekalipun adalah diwajibkan bangkit melawan dan berperang, dan menegakkan dasar agung yang disyariatkan oeh Islam itu. Oleh sebab itu kelahiran dasar ini merupakan hari lahir yang baru bagi umat manusia.

Ini adalah ayat yang berbentuk UMUM, FINAL dan MUKTAMAD yang tidak terhad dan terikat kepada mana-mana era dan zaman asalkan ianya adalah revolusi dan peperangan oleh sekumpulan umat Islam untuk meruntuh dan menghancurkan kerajaan manusia yang syirik dan kufur. Kerajaan demokrasi Malaysia kita ini adalah satu “fitnah”, iaitu penindasan kerana ia menjalankan segala peraturan dan undang-undang manusia, dan selama mana ianya adalah berbentuk sebagai satu “fitnah”, selama itulah Allah memerintahkan setiap individu dan setiap kumpulan umat Islam yang tidak disyaratkan untuk wujud sebagai seorang warga di bawah sesebuah kerajaan Islam, supaya mereka melancarkan Jihad , Perang dan Revolusi ke atasnya (kerajaan Malaysia), dan pelancaran Jihad, Perang dan Revolusi seperti ini adalah dalam bentuknya yang OFENSIF, iaitu menyerang sebelum diserang oleh musuh-musuh Islam.

Firman Allah : Al-Maidah 21
Wahai kaumku! Masuklah ke tanah suci (Palestin) yang telah diperintah oleh Allah untuk kamu (memasukinya); dan jangan kamu berbalik undur ke belakang, ( kalau kamu undur) maka kamu kelak akan menjadi orang-orang yang rugi..

Nabi Musa as memerintahkan kaumnya supaya mereka menyerang dan memerangi negeri Palestin yang pada masa itu sedang berada di bawah kekuasaan orang-orang kafir padahal mereka itu (kaum Nabi Musa as) kesemuanya adalah kaum pelarian daripada Mesir yang belum lagi berada di bawah satu kerajaan Islam.

Firman Allah :al-Baqarah 251
Sekiranya Allah tidak menahan segolongan manusia dengan segolongan yang lain nescaya rosak binasalah bumi ini.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran- al-Baqarah) :
Di sini Allah SWT menguat kuasakan perintah-Nya, melaksanakan takdir-Nya dan meletakkan kalimah kebenaran, kebajikan dan kebaikan sebagai kalimah yang tertinggi, iaitu Allah SWT meletakkan hasil pertarungan, pertandingan dan perjuangan itu di tangan kekuatan yang baik dan membina, iaitu pertarungan yang merangsangkan sesuatu yang paling luhur dan mulia yang ada pada kekuatan ini dan menyampaikan kekuatan ini kesetinggi-tinggi darjah kesempurnaan yang telah ditetapkan kepada-Nya dalam hidup ini.
Oleh sebab itulah kumpulan kecil yang beriman dan percaya kepada Allah SWT itu mendapat kemenangan pada akhir perjuangan mereka. Ini ialah kerana mereka melambangkan iradat Allah SWT yang tetinggi yang mahu menolak kerosakan daripada bumi dan menegakkan kebaikan dalam kehidupan manusia. Mereka mendapat kemenangan kerana mereka melambangkan matlamat Ilahi yang tertinggi yang wajar mendapat kemenangan.”

Pada mulanya kaum Muslimin telah di halau keluar dengan kekerasan dan perang daripada negara asal mereka, iaitu Baitul Maqdis oleh kaum kafir, dan mereka terpaksa wujud dan hidup sebagai kaum pelarian di luar kota. Beberapa generasi kemudian setelah menjalani kehidupan sebagai kaum pelarian, Nabi Daud as telah dilantik sebagai ketua satu angkatan revolusi Islam yang menyerang dan menakluki kembali kota Baitul Maqdis daripada kekuasaan Jalut dan orang-orang kafir, dan selepas itu Baginda dilantik sebagai Raja yang baru. Ini adalah peristiwa Revolusi Islam yang amat gemilang dalam sejarah umat Islam yang turut dimuatkan di dalam al-Quran sebagai satu pengajaran dan contoh tauladan untuk kita ikuti dan ke arah tujuan ini agar kita melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi pada setiap zaman di bumi kita ini.

Firman Allah :al-Anfal 60
Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan dan daripada pasukan-pasukan berkuda yang lengkap sedia, untuk menggerunkan dengan persediaan itu musuh Allah dan musuh kamu serta musuh-musuh yang lain daripada mereka yang kamu tidak mengetahuinya, sedangkan Allah mengetahuinya. Dan apa yang kamu belanjakan pada jalan Allah akan disempurnakan balasannya kepada kamu, dan kamu tidak akan dianiayai.

Saiyyid Qutb (Fizilalil Quran al-Anfal 60):
Islam harus mempunyai kekuatan yang membolehkannya bertindak di bumi untuk membebaskan manusia.
Islam bukannya satu sistem teologi yang dapat direalisasikan sebaik sahaja ia tersemat di dalam hati sebagai akidah dan sebaik sahaja ia ditegakkan sebagai satu peraturan syiar-syiar ibadat dan selepas itu berakhirlah tugasnya, malah Islam adalah satu sistem hidup yang praktikal dan realislistik yang menghadapi berbagai-begai sistem hidup yang lain, yang ditegakkan ke atasnya berbagai-bagai kuasa yang lain dan di belakangnya disokong oleh kekuatan-kekuatan material. Oleh sebab itu Islam tidak mempunyai jalan keluar yang lain untuk menegakkan sistem Rabbani – dari bertindak menghancurkan kekuatan-kekuatan material itu disamping menghancurkan kuasa-kuasa yang melaksanakan sistem-sistem hidup itu dan menentang sistem hidup Rabbani.

Itulah batas keupayaan yang maksima di mana kaum Muslimin tidak boleh cuai dari menyediakan segala punca kekuatan yang mampu diadakan mereka.

Tujuannya ialah untuk menimbulkan perasaan takut di dalam hati musuh-musuh Allah yang sekali gus merupakan musuh-musuh kaum Muslimin di dunia ini, iaitu musuh-musuh yang jelas yang diketahui oleh kaum muslimin dan musuh-musuh yang berada dibelakang yang tidak diketahui mereka atau musuh-musuh yang tidak menunjukkan perseturuan secara terang-terangan terhadap mereka, sedangkan Allah mengetahui rahsia-rahsia dan hakikat-hakikat mereka. Kumpulan musuh-musuh ini akan merasa gentar terhadap kekuatan Islam walaupun kekuatan itu belum lagi menghentam mereka. Kaum muslimin diperintah supaya menjadikan kuat dan supaya mereka mengumpulkan segala punca kekuatan yang mampu dikumpulkan mereka agar mereka ditakuti dan digeruni di muka bumi ini, dan agar kalimatullah terletak ditempat yang paling tinggi, dan agar seluruh ketaatan (agama) tertentu kepada Allah sahaja.

Ini adalah ayat Medinah yang berbentuk UMUM, KEKAL, FINAL dan MUKTAMAD yang dimaksudkan untuk kesemua zaman yang dipertanggungjawabkan ke atas setiap individu Muslim. Allah memerintahkan kita agar kita menyediakan segala kekuatan kewangan, teknologi dan ketenteraan untuk menakut, menggerun dan mengancam serta untuk menyerang dan memerangi dalam bentuknya yang OFENSIF terhadap orang-orang kafir yang memusuhi kita. Ayat ini menolak konsep NUSSRAH ciptaan Hizbu at-Tahrir yang hanya mengambil sikap berdiam diri sekadar menunggu pertolongan dan kekuatan daripada orang-orang Islam yang lain untuk berperang bagi pihak kita. Kemunculan umat Islam di Medinah yang membantu Rasulullah saw bukanlah golongan yang lain dan asing daripada Pergerakan Islam pimpinan Rasulullah saw yang satu dan sama di Mekah. Rasulullah saw sendiri tidak pernah bersabda bahawa metod perjuangan Islam adalah NUSSRAH, iaitu menunggu kemunculan golongan Islam yang lain untuk membantu dan berperang bagi pihak dan untuk kita, sebaliknya Baginda bersabda bahawa Baginda diutuskan untuk memerangi orang-orang kafir sehingga mereka itu mengucap dua kalimah syahadah, dan perintah Baginda seperi ini adalah dipertanggungjawabkan ke atas setiap individu umat Islam dan untuk kesemua masa dan zaman berkekalan.
Dalam memperkatakan mengenai metod Nussrah, kita ingin bertanya kepada puak Hizbu at-Tahrir mengenai perkara-perkara berikut :

1. Mengenai golongan para pejuang Islam yang memberi Nussrah ini, kita ingin bertanya – siapakah golongan mereka ini, siapakah yang mewujudkan mereka ini, bagai mana mereka ini diwujudkan, apakah dasar-dasar dan metod perjuangan mereka, bagai manakah cara-cara perjuangan mereka yang membolehkan mereka untuk mengumpulkan segala kekuatan ketenteraan dan ekonomi sehingga mereka berkemampuan untuk melawan musuh-musuh kita sedangkan mereka ini kesemuanya adalah umat Islam daripada bumi dan negara Jahiliyah kita ini yang sama?

2. Para pejuang Islam tidak dibolehkan untuk melancarkan Jihad, Perang dan Revolusi terhadap sesuatu kerajaan manusia yang syirik dan kufur – ini adalah satu hukum Islam yang sah dan “legitimate” mengikut pendapat Hizbu at-Tahrir. Dalam pada itu, kita dibolehkan oleh metod Nussrah ini untuk mendapat pertolongan daripada para pejuang Islam yang lain yang akan meruntuh dan menghapuskan kerajaan manusia yang syirik dan kufur ini dan yang akan merampas kuasa pemerintahan daripada kerajaan manusia ini melalui Jihad, Perang dan Revolusi. Apakah ini tidak bererti kewujudan percanggahan dan kontradiksi dalam metod Nussrah yang menjadi pegangan dan amalan puak Hizbu at-Tahrir?

3. Metod Nussrah ini adalah metod perjuangan Islam yang betul sedangkan metod Jihad, Perang dan Revolusi yang diamalkan oleh para pejuang Islam yang memberi Nussrah kepada puak Hizbu at-Tahrir ini adalah metod yang tidak betul mengikut pegangan dan amalan puak Hizbu at-Tahrir sendiri – mengapakah pula puak Hizbu at-Tahrir ini meminta atau mengharapkan golongan Islam yang tidak betul ini untuk membantu dan memberi pertolongan kepada mereka?

4. Mengapakah Hizbu at-Tahrir (HT) tidak menyeru para pejuang Islam yang akan membantu mereka ini agar mereka ini (para pembantu) ikut cara mereka, iaitu cara Nussrah, kerana sememangnya mereka meyakini bahawa metod Nussrah ini adalah metod Islam yang betul sedangkan metod perjuangan para pembantu mereka ini adalah metod yang tidak betul kerana mereka itu berjuang melalui Jihad, Perang dan Revolusi ?

5. Mengapakah Hizbu at-Tahrir membiarkan mereka ini, iaitu golongan yang memberi Nussrah ini, untuk kekal dalam keadaan mereka yang tidak betul seperti ini?

6. Mengapakah Hizbu at-Tahrir menjadikan pertolongan
daripada golongan yang tidak betul di sisi Allah swt ini sebagai sebahagian daripada metod perjuangan mereka yang dianggapkan oleh mereka sebagai metod yang sah dan benar di sisi Allah swt ?

7. Apakah pihak Muslim yang memberi pertolongan dan bantuan ini sememangnya sudahpun sedar dan bersetuju sejak daripada awal-awal lagi bahawa peranan dan perjuangan mereka ini adalah semata-mata hanyalah untuk membantu dan menolong puak Hizbu at-Tahrir sahaja agar mereka ini dapat mengambil alih kuasa pemerintahan yang akan membolehkan mereka ini untuk menjalankan segala peraturan dan undang-undang Allah?

8. Mengapakah pihak Muslim yang memberi pertolongan dan bantuan ini tidak mahu melantik orang-orang daripada kalangan mereka itu sendiri untuk berkuasa dan memerintah secara Islam di dalam Negara Islam yang diwujudkan oleh mereka ini, iaitu Negara Islam yang diwujudkan oleh mereka melalui perjuangan Jihad, Perang dan Revolusi, mengapakah mereka ini adalah begitu baik hati sekali sehingga sanggup untuk menyerahkan kuasa pemerintahan negara secara percuma kepada puak Hizbu at-Tahrir ini – apakah ada sesuatu keistimewaan yang dimiliki Hizbu at-Tahrir pada pandangan mereka?

9. Tidakkah ini juga bererti bahawa metod Nussrah ini adalah metod yang tidak lengkap dan sempurna kerana ia memerlukan kepada kewujudan satu golongan yang lain yang ditugaskan khas untuk menyerang dan berperang bagi pihak dan untuk Hizbu at-Tahrir yang mengamalkan metod Nussrah ini?

10. Apakah yang akan terjadi sekiranya para pejuang Islam yang akan memberi bantuan dan pertolongan kepada Hizbu at-Tahrir ini turut ikut cara dan metod perjuangan mereka, iaitu ikut cara dan metod Nussrah dengan meninggalkan metod perjuangan melalui Jihad, Perang dan Revolusi – tidakkah ini bererti bahawa pihak Hizbu at-Tahrir ini tidak lagi boleh berharap untuk mendapatkan bantuan daripada mereka ini atau daripada sesiapapun lagi, dan tidakkah ini bererti bahawa puak Hizbu at-Tahrir ini sekali-kali tidak boleh berharap untuk menghapuskan musuh-musuh mereka ini nanti, tidakkah ini bererti bahawa puak Hizbu at-Tahrir tidak akan berkemungkinan untuk mencapai kejayaan dalam perjuangan mereka selagi mereka mengamalkan metod Nussrah dalam perjuangan mereka, dan tidakkah ini merupakan fakta-fakta yang konkerit yang membuktikan bahawa metod Nussrah ini adalah metod perjuangan yang sama sekali tidak “viable” dan pragmatik?

11. Mengapakah pihak Hizbu at-Tahrir tidak ikut cara perjuangan para pejuang Islam yang memberi Nussrah ini kerana kemungkinan besar metod perjuangan mereka ini adalah metod Islam yang betul?

Amat banyak percanggahan dan kecelaruan dalam pemikiran Hizbu at-Tahrir yang tidak terhurai dengan jelas dan terang, dan jawapan kepada semua persoalan yang kita timbulkan di sini hanyalah satu sahaja, iaitu metod NUSSRAH ini adalah metod yang tahyul yang langsung tidak masuk akal, yang bertentangan dengan al-Quran, Sunnah dan Sirah kerana ianya adalah rekaan kaum Yahudi yang bertujuan untuk mengeliru dan membingungkan kita sahaja agar kita terpesong dan menyeleweng daripada jalan dan metod perjuangan Islam yang benar daripada Allah dan Rasul-Nya. Tidak wujud seorang pun daripada kalangan ulama kita yang muktabar, baik Salaf mahupun Khalaf, yang mengatakan bahawa Metod perjuangan Islam adalah NUSSRAH, sebaliknya mereka kesemuanya sepakat mengatakan bahawa Jihad, Perang dan Revolusi adalah metod Islam daripada Allah dan Rasul-Nya dengan dalil-dalil daripada ayat-ayat al-Quran dan Hadis-hadis yang sahih serta yang kesemuanya ini adalah jelas dan terang.

Salam Saudara Muhammad Ghazi,

1. Bila saudara mahu menjawab bahagian kedua?

2. Sebenarnya saya sudah membaca dalam salah satu daripada posting HT bahawa satu permohonan untuk menubuhkan HT sebagai sebuah parti politik telah dikemukan kepada pertubuhan pendaftar. Mengikut posting HT tersebut permohonan ditolak oleh pendaftar. Saya sudah lupa mengenai blog HT tersebut. Mungkin kalau semak dengan pihak pendaftar, perkara dapat dipastikan. Samada benar atau tidak, itu adalah sesuatu yang tidak penting, yang pentingnya ialah mengenai saranan saya dalam blog Tuan bahawa Jihad dan Perang adalah diperintahkan oleh Allah untuk menghapuskan kerajaan yang kafir dan untuk menegakkan kerajaan Islam.

3. Saya mengatakan Jihad, Perang dan Revolusi untuk menghapuskan kerajaan manusia dan untuk menegakkan kerajaan Allah bagi setiap zaman dan waktu memang wujud dalam Islam dengan dalil-dalil nas dan Hadis yang jelas dan terang. Saudara yang mengatakan Jihad, Perang dan Revolusi tidak ada dalam Islam untuk tujuan menghapuskan kerajaan manusia dan juga untuk menegakkan kerajaan Allah mempunyai pengertian bahawa saudara telah menafikan konsep yang penting dalam Islam dan juga saudara telah menafikan ayat-ayat Allah serta Hadis-hadis Rasulullah yang jelas dan terang.

4. Oleh itu, saya mengatakan HT adalah kafir. Respon saudara untuk bahagian pertama sudah berlalu selama 4 bulan (Julai 2011). Kalaupun belum sampai masa bagi saudara untuk menjawab bahagian kedua tersebut, pon takpe, cuma nyatakan sama ada saudara bercadang atau tidak untuk memberi respon kepada bahagian yang kedua atau ketiga terhadap posting saya tersebut.

Sekian, Terima Kasih.

Wan Solehah al-Halbani

Lubok Terua, Temerloh, Pahang DM.

Salam,

Saudara boleh merujuk di Blog saya mengenai Jihad, Perang dan Revolusi di http://wansolehalbani.blogspot.com/2011/08/jihad-perang-dan-revolusi.html

Sekian, Terima kasih.

Wan Solehah al-Halbani

Lubok Terua, Temerloh, Pahang DM.

bukan komen soalan dh ni..tapi spam!

Cuba baca dahulu… Jawapannya ada di situ… Sila teliti dan bukan sekadar speed reading… Insya Allah akan ketemu… Insya Allah saya akan sambung dalam masa terdekat… Wallahua’lam…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Calendar

Julai 2011
J S A I S R K
« Apr   Ogo »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Archive

Sudahkah anda membaca al-Quran pada hari ini?

Bilakah kali terakhir kita membaca al-Quran?

Truth About Democracy – Click to Read the Article

Democracy is not compatible with Islam

Truth About Democracy

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 13 other followers

Sikap Kita Terhadap Sesama Daie

Sikap Hizbut Tahrir sendiri terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya setidaknya tercermin dari pernyataan Amin Nayaf , salah seorang tokoh Hizbut Tahrir –ketika beliau memberikan jawaban atas tuduhan terhadap beliau yang telah menyebarkan pemikiran Mu’tazilah: “Janganlah kalian mencoba untuk mencari permusuhan atau mengarah pada permusuhan terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya. Kita harus waspada terhadap pihak-pihak yang mencoba untuk memecah-belah gerakan-gerakan Islam. Kepada merekalah seharusnya serangan itu dilancarkan.

Persoalan tentang Baiah al-Inah

Blog Stats

  • 120,393 visits

Top Rated

Reminder to All Muslims around the World

“Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight – are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision (ie. Torment): and Allah guides not the rebellious.” [TMQ Surah At-Tawbah: 24]
%d bloggers like this: