apo nak dikato

Seminar: Krisis Kenaikan Harga Minyak – Penyelesaian daripada Islam

Posted on: Jun 28, 2008

Assalamualaikum, bagi mereka yang berkelapangan, jemputlah hadir ke Seminar Pemikiran Islam yang bertajuk “Krisis Kenaikan Harga Minyak: Penyelesaian daripada Islam” anjuran Ikatan Intelektual Nusantara (IKIN) dengan kerjasama daripada Hizbut Tahrir Malaysia.

Tarikh  : 29 Jun 2008 / 25 Jamadilakhir 1429H

Tempat : Puri Pujangga, UKM Bangi

Masa    : 8.00 pagi – 1.00 petang

Insya Allah dalam seminar tersebut akan dibincangkan tentang pandangan syarak berkenaan isu kenaikan harga minyak serta bagaimana Islam mendepaninya. Dalam post saya yang bertajuk “Oil Price Hike – The Causes and The Solution”, saya telah berkongsi tentang punca-punca yang menyebabkan krisis ini dan juga telah menyatakan penyelesaiannya secara ringkas. Insya Allah dalam forum ini, kita akan berpeluang untuk mendalami dengan lebih lanjut bagaimana Islam – sebuah ideologi yang dipimpin wahyu – menangani isu ini.

Jemputlah hadir beramai-ramai, mudah-mudahan kita beroleh kebaikan daripadanya… Dalam kehangatan kita memprotes kenaikan harga minyak ini, ada baiknya kita meluangkan sedikit daripada masa kita untuk meneliti semula isu ini menurut perspektif syarak. Bila di seminar nanti, jangan malu dan jangan segan untuk berjumpa serta bertegur sapa dengan pihak sekretariat seminar. Insya Allah di samping boleh bertukar pandangan, dapat juga membina ukhuwwah di kalangan kita.

Wallahu’alam

 

Datanglah kerana Allah, insya Allah akan dikira sebagai pahala amal kebajikan

Advertisements

1 Response to "Seminar: Krisis Kenaikan Harga Minyak – Penyelesaian daripada Islam"

Dipetik daripada blog wuzara (http://jemaah-islam.blogspot.com)

Assalamualaikum wbt…

Pagi tadi lebih kurang jam 7 saya bertolak dari Batu Pahat menuju ke Bangi. Terlanjur ada kursus di sana sehingga Rabu minggu depan, baik juga ambil kesemepatan hadir ke Seminar tersebut. Sampai di Puri Pujangga UKM lebih kurang jam 9.30 . Masuk ke dewan, penceramah pertama Prof Madya Dr Sharifudin b. Dato Muhammad Zain sedang menyampaikan ceramahnya. Beliau menerangkan realiti yang membawa kepada kenaikan harga minyak, memang menarik dan mendalam.

Beliau menyorot tentang keadaan ekonomi US yang sarat dengan beban hutan negara dan individu yang berkali-kali ganda berbanding KDNK US. Kemudian kesan ‘sub prima’ yang benar2 tenat di US. Yang semua ini mempunyai hubung kait dengan kenaikan harga minyak. Beliau juga menjelaskan situasi dan faktor industri ‘real’ minyak dan juga industri kontrak pasaran hadapan, realitinya dan bagaimana ia membawa kepada spekulasi kenaikan harga minyak. apa yang dapat simpulkan, walaupun dalam masa yang terhad Dr. Sharifudin dapat menjelaskan dengan jelas tentang realiti SEBENAR kenaikan harga minyak.

Semasa sesi jamuan, saya sempat berbual2 dengan beberapa tetamu yang hadir. Alhamdulillah mereka memberi respons yang sangat baik. Mereka setuju hanya setelah mendengar penjelasan tadi baru betul2 memahami realiti kenaikan harga minyak ini.

Penceramah kedua dari Presiden Hizbut Tahrir Malaysia, Ustaz Hakim Othman, menjelaskan hukum Islam tentang pengaturan minyak. Beliau menumpukan khusus hukum bagi minyak sebagai milkiah ammah dengan dalil dan syarah yang jelas. Walaupun saya sudah memahami tentang perkara ini, penjelasan dari Ustaz Hakim menajamkan lagi pemahaman.

Selapas sesi soal jawab, Hizbut Tahrir Malaysia memperkenal barisan saf kepimpinan tertinggi HTM. Selepas itu, Kempen Sejuta Tandatangan dilancarkan oleh Presiden bersama Ustaz Ahmad Mustafa, Setiausaha Agung Hizbut Tahrir Malaysia. Selepas doa penutup, suatu sidang media diadakan.

Itulah sedikit info yang dapat saya kongsi disini. Maaflah buat masa ini tak dapat menulis secara ilmiah lantaran kesibukan urusan harian. okaylah, nak study sikit… esok dan lusa ada exam.

akhir kalam serangkap pantun dari saya…

Malam nan indah penuh rahsia,
Fajar suboh merakit cahaya,
Inilah Islam agama mulia,
Khilafah Nubuwwah tugasan bersama.

Jom Dakwah!!!!!!!

============================

P/s: Sayang sekali tak dapat nak datang atas urusan peribadi… Teringin juga nak tahu barisan kepimpinan HTM. Sebelum ni cuma tahu presidennya saja…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Calendar

Jun 2008
J S A I S R K
« Mei   Jul »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Archive

Sudahkah anda membaca al-Quran pada hari ini?

Bilakah kali terakhir kita membaca al-Quran?

Truth About Democracy – Click to Read the Article

Democracy is not compatible with Islam

Truth About Democracy

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 13 other followers

Sikap Kita Terhadap Sesama Daie

Sikap Hizbut Tahrir sendiri terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya setidaknya tercermin dari pernyataan Amin Nayaf , salah seorang tokoh Hizbut Tahrir –ketika beliau memberikan jawaban atas tuduhan terhadap beliau yang telah menyebarkan pemikiran Mu’tazilah: “Janganlah kalian mencoba untuk mencari permusuhan atau mengarah pada permusuhan terhadap gerakan-gerakan Islam lainnya. Kita harus waspada terhadap pihak-pihak yang mencoba untuk memecah-belah gerakan-gerakan Islam. Kepada merekalah seharusnya serangan itu dilancarkan.

Persoalan tentang Baiah al-Inah

Blog Stats

  • 115,740 visits

Top Rated

Reminder to All Muslims around the World

“Say: If it be that your fathers, your sons, your brothers, your mates, or your kindred; the wealth that ye have gained; the commerce in which ye fear a decline: or the dwellings in which ye delight – are dearer to you than Allah, or His Messenger, or the striving in His cause;- then wait until Allah brings about His decision (ie. Torment): and Allah guides not the rebellious.” [TMQ Surah At-Tawbah: 24]
Advertisements
%d bloggers like this: